15.12.2015 - 21:50
|
Actualització: 16.12.2015 - 10:38
1a perla. Després de ‘Desmuntant Ciutadans’ arriba… ‘Desmuntant PSOE’. L’usuari de les xarxes socials RaGLaN és un productor de vídeos de crítica política, entre ells, ‘Desmuntant Ciutadans’, amb més de dos milions de visites. Ara, pocs dies abans de les eleccions espanyoles del dia 20, n’ha fet una versió socialista: ‘Desmuntant el PSOE’. Hi fa una dura crítica del seu candidat, Pedro Sánchez. Entre altres coses, explica el seu passat com a conseller de Bankia, banc responsable d’estafar milers de famílies amb les preferents. També inclou un reguitzell de contradiccions en els seus missatges i la seva pretesa ideologia d’esquerres, la qual queda en evidència en moltes ocasions. Vegeu-lo a continuació:
2a perla. Un jove espera quatre anys i acaba passant comptes amb Rajoy a Twitter. Fa quatre anys, just abans de les eleccions espanyoles anteriors, un jove que es diu Rubén Aranguren i que tenia llavors quinze anys es va adreçar per Twitter al compte oficial de Mariano Rajoy demanant-li on podia trobar el programa electoral del PP. Rajoy li va respondre amb menysteniment: ’15 anys? Què li sembla si esperem una mica per a debatre sobre política? Gràcies’, va piular Rajoy.
@Rubeen_69, 15 años? qué le parece si esperamos un poquito para debatir sobre política? gracias.
— Mariano Rajoy Brey (@marianorajoy) November 25, 2011
Ara el mateix jove, que ja té dinou anys, ha recordat aquell piulet a Rajoy dient-li: ‘Què li sembla si ara debatem sobre política? Ja sóc prou gran? Em vas menysprear a 15 anys. El 20 de desembre no comptis amb el meu vot.’
@marianorajoy Que le parece ahora debatir sobre politica? Ya tengo edad suficiente?
— Ruben Aranguren (@Rubeen_69) December 14, 2015
@marianorajoy Me despreciaste con 15 años, el #20Dic no cuentes con mi voto.
— Ruben Aranguren (@Rubeen_69) December 14, 2015
http://blocs.mesvilaweb.cat/wp-content/uploads/sites/1648/2015/12/Dyson_sphere_KIC8462852.jpg
3a perla. Sense senyals intel·ligents des de l’estel KIC 8462852. L’octubre passat parlava de l’estel KIC 8462852 i de l’estranya forma de la seua corba de llum. La nau Kepler de la NASA ha estat observant aquest estel de la constel·lació de Cigne durant quatre anys i, durant aquest temps, les dades mostren dos episodis de baixada de lluminositat, el primer d’un 15%, i el següent, amb nombrosos pics fins a un 22%. L’existència d’un planeta gegant de la grandària de Júpiter o major al voltant de l’estel només explicaria una baixada d’un 1% de la lluminositat estel·lar. Per tant… Llegiu l’article d’Enric Marco al bloc ‘Pols d’estels’.
4a perla. Star Wars pel cel japonès. L’aerolínia japonesa ANA ha decidit decorar els seus avions amb motius inspirats en la famosa saga de ‘La guerra de les galàxies’. Aquesta setmana s’estrena la setena pel·lícula, ‘The force awakens’, i l’aerolínia ofereix als seus passatgers de poder veure els sis films anteriors en els seus viatges més llargs.
Vegeu el vídeo que n’ha fet el diari Telegraph:
https://www.youtube.com/watch?v=WE_a7GY7QGM
5a perla. El IEC penja en línia el diccionari de sinònims d’Albert Jané. El Diccionari de sinònims d’Albert Jané, obra de referència de la lexicografia catalana, ja es pot consultar en línia. La tercera edició, publicada únicament en línia per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), parteix del text en paper de la segona edició, publicada per l’Editorial Barcanova el 1995, i s’ha ampliat i enriquit amb moltes possibilitats de consulta.
La nova edició del diccionari de sinònims conté 27.542 articles (un miler més que no pas la segona), ofereix moltes opcions de cerca (a tota la consulta general, a l’entrada i per funció sintàctica) i permet de complementar la informació amb enllaços a obres lexicogràfiques del IEC.
Cada article consta d’una entrada (el lema, que és la forma que la identifica i encapçala) i d’una llista o més de sinònims, disposades per accepcions (els diferents sentits o significats de l’entrada). Aquesta edició afegeix més informacions, com la categoria lèxica i gramatical.