Les 5 perles de les 10 en 2 minuts

VilaWeb
Redacció
11.12.2015 - 21:45

1a perla. ‘Regalen’ un ram de roses al primer ministre ucraïnès i acaben a mastegots. 

La Rada Suprema de Kíev, el parlament d’Ucraïna, ha viscut avui un trist incident que ha acabat amb una batalla oberta entre desenes de parlamentaris. Tot plegat ha començat quan Oleh Barna, del bloc del president del país, Petró Poroshenko, s’ha acostat fins a la tribuna, on el primer ministre ucraïnès, Arseni Iatseniuk, estava fent un discurs en defensa de les crítiques rebudes. Barna li ha volgut ‘regalar’ un ram de roses amb una cinta fúnebre i a continuació l’ha aixecat per apartar-lo de la tribuna. Iatseniuk s’ha aferrat al faristol i tot seguit s’ha iniciat una picabaralla multitudinària.


2a perla. Wyoming fa miques la proposta de llei de violència masclista de Ciutadans, en un minut. 

La número tres de Ciutadans per Madrid, Marta Rivera, va encendre una polèmica abans-d’ahir, quan va proposar que la llei espanyola de violència de gènere eliminés l’agreujant penal per qüestió de sexe. ‘És tan greu que un nen vegi com el seu pare mata la seva mare com que vegi que la seva mare mata el seu pare’, va arribar a dir. Doncs bé, el Gran Wyoming, ahir al vespre, en el transcurs del programa ‘El intermedio’, va fer una reflexió en què va desacreditar de mig a mig la proposta de Ciutadans. Va explicar que la proposta contenia un error, i és que aquest agreujant es té en compte en delictes de lesions, coaccions o amenaces, no pas en els homicidis. Per una altra banda, explicà que si hi ha una llei contra la violència de gènere és perquè hi ha un tipus de delicte en el qual la major part de víctimes comparteix una mateixa condició, que són dones.


 

3a perla. Famosos americans demanen la fi de la violència armada en un vídeo. 

Un seguit de famosos nord-americans i personalitats com ara el president dels EUA, Barack Obama, demanen en un vídeo posar fi a la violència armada als EUA. El missatge, ‘We can end gun violence‘, és a dir, ‘Podem acabar amb la violència armada’, es repeteix de manera constant a través de la intervenció de famosos com Jennifer Aniston, Michael J. Fox, Kevin Bacon, Juliane Moore i Sofia Vergara.

La iniciativa arriba pocs dies després del tiroteig a San Bernardino (Califòrnia), on dos presumptes seguidors d’ISIS van matar 14 persones amb armes de foc. El vídeo l’ha divulgat Everytown for Gun Safety, una ONG liderada, entre altres, per l’ex-batlle de Nova York Michael Bloomberg, que es va crear el 2006 per abordar el problema de les armes als Estats Units.


4a perla. Unes vambes impreses en 3D amb plàstics recuperats de l’oceà. L’empresa de material esportiu Adidas va presentar a l’estiu una nova línia de vambes fetes en col·laboració amb Parley, una organització dedicada a combatre la pol·lució dels oceans. El nou producte, en efecte, era fabricat amb plàstics recuperats dels mars i convenientment reciclats.

Des d’aquell anunci, amb tot, la tasca conjunta d’Adidas i Parley no s’ha aturat i, fruit d’això, n’ha aparegut una segona versió, encara més ecològica. Gràcies a la tecnologia Futurecraft 3D, introduïda recentment per Adidas, les soles de la vamba s’han començat a imprimir en tres dimensions amb xarxes de pesca de polièster reciclades.


 

5a perla. L’evolució i multiplicació de la ferralla espacial, del 1957 fins ara. El 4 d’octubre de 1957, el llançament del satèl·lit soviètic Sputnik no sols va significar l’arrencada de la cursa espacial. La data també va representar el començament de l’acumulació de ferralla espacial al voltant de la Terra. I és que a més de cada satèl·lit, queden a l’espai restes de carcasses i objectes perduts a l’òrbita terrestre.

Mig segle després, l’acumulació de ferralla a l’espai és un veritable maldecap per a les agències espacials, que a l’hora de programar nous envolaments han de vigilar d’evitar la presència d’objectes potencialment perillosos per a les seves missions.

Ara mateix hi ha detectats i són objecte de seguiment fins a vint mil peces, que van de la mida d’una poma a la d’un autobús. The Royal Institution de la Gran Bretanya ha preparat un magnífic portal interactiu que il·lustra a la perfecció tant l’evolució com la multiplicació de totes aquestes restes orbitant.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor