03.12.2021 - 13:16
|
Actualització: 03.12.2021 - 13:19
Les entitats cíviques i els sindicats que treballen en defensa de la llengua al País Valencià han presentat l’informe de denúncies per vulneració dels drets lingüístics. Són 102 reclamacions interposades per la ciutadania.
La presentació de l’informe s’ha fet coincidir amb la celebració, el 4 de desembre, del Dia dels Drets Lingüístics. Ara fa una setmana que el Tribunal Suprem Espanyol emetia una sentència que deixava sense efecte i sense competències l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat.
Les entitats han lliurat el document al president de les Corts Valencianes, Enric Morera, a qui han demanat que des de la institució es continue avançant cap a la igualtat lingüística i el treball conjunt amb els governs del Principat i de les Illes per a desenvolupar un pla de cooperació efectiva.
El president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, una de les entitats que forma part del col·lectiu, ha remarcat que la sentència del suprem és un atacat a l’autogovern el poble valencià. “És un intent d’impedir que el valencià supere la seua condició històrica de llengua discriminada i minoritzada”, ha dit.
Consulteu l’informe fent clic ací.
El sector públic i els mitjans de comunicació
D’entre les denúncies, n’hi ha per vulneracions comeses per les diverses administracions públiques, i d’altres tenen a veure amb serveis prestats per empreses privades.
Hi ha queixes referents a la llengua dels mitjans de comunicació, com ara que continua sense implantar-se la reciprocitat entre les televisions públiques de l’àmbit català, o el fet que les plataformes de vídeo a demanda com ara Netflix, HBO o Movistar continuen discriminant el català. També hi ha queixes sobre l’augment del castellà a la televisió pública valenciana À Punt.
Hi ha queixes perquè el nomenclàtor de municipis com a ara Alacant, Castelló de la Plana, Sagunt o Elx continua en castellà; la publicació únicament en castellà de les ofertes de feina de l’ajuntament de Sant Joan d’Alacant, o la retolació, només en castellà de l’estació el TGV a Elx.
Hi ha queixes sobre vulneració de drets en l’àmbit sanitari, com ara senyalitzacions de vacunòdroms o instruccions per a evitar contagis de covid, només en castellà, o en la retolació del col·legi Públic Jaume I de Vinaròs.
Les entitats que han elaborat l’informe són Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua, Acció Cultural del País Valencià, Plataforma per la Llengua, CCOO País Valencià, Intersindical Valenciana, FE CCOO País Valencià, SEPC, STEPV, ACICOM, AELC, FAMPA-València, Plataforma pel Dret a Decidir, Societat Coral el Micalet, Unió de Cooperatives d’Ensenyament Valencianes