L’equip de Ribó es ratifica a prohibir el ‘bou embolat’ i rebutja una moratòria fins a final d’any

  • L'equip de govern de l'Ajuntament de València que conformen Compromís, PSPV i València en Comú i que presidix Joan Ribó s'ha ratificat este dijous en la seua decisió de prohibir, a partir d'este 30 de juny, la celebració de 'bou al carrer' i 'bou en corda' a la ciutat i en els seus pedanies perquè considera que estes celebracions taurines suposen "maltractament" i "sofriment" per als animals.

VilaWeb
Redacció
30.06.2016 - 16:56

VALÈNCIA, 30 (EUROPA PRESS)

L’equip de govern de l’Ajuntament de València que conformen Compromís, PSPV i València en Comú i que presidix Joan Ribó s’ha ratificat este dijous en la seua decisió de prohibir, a partir d’este 30 de juny, la celebració de ‘bou al carrer’ i ‘bou en corda’ a la ciutat i en els seus pedanies perquè considera que estes celebracions taurines suposen “maltractament” i “sofriment” per als animals.

Alhora, ha rebutjat aprovar una moratòria fins que finalitze 2016 perquè estes celebracions puguen tindre lloc sense afectar els contractes i acords tancats o emparaulats per les penyes que les porten a terme, i iniciar “converses” amb la participació de “tots els agents implicats” per a “poder arribar a un consens” sobre esta qüestió.

L’executiu municipal s’ha mantingut en esta posició, adoptada a la Junta de Govern Local del passat 10 de juny, al ple ordinari celebrat al consistori i a partir d’una moció del PP per a deixar “sense efecte” i anul·lar l’esmentada prohibició i a favor de “la llibertat” per a celebrar a la ciutat ‘bou embolat’ i ‘bou en corda’. La moció ha estat rebutjada per l’equip de Ribó i ha comptat amb l’abstenció de Ciutadans.

Els Populars proposaven també com a “alternativa” si el ple no acceptava la seua sol·licitud, aprovar “una moratòria” per a la celebració d’estes celebracions “a totes les seues modalitats” durant 2016, tenint en compte que “ja han estat sol·licitats, programats, contractats i, fins i tot, compromesos en despeses”. A més, demanava obrir “un període de converses amb la participació de tots els agents implicats per a poder arribar a un consens i un punt de trobada”.

El grup municipal del PP demanava “en conseqüència”, obrir “un període de converses amb la participació de tots els agents implicats per a poder arribar a un consens i un punt de trobada sobre la celebració del ‘bou embolat’, el ‘bou en corda’ i del ‘bou ensogat’ al terme municipal de València”.

CONCENTRACIÓ

El debat ha estat precedit d’una concentració d’entitats antitaurines i a favor dels drets dels animals a la Plaça de l’Ajuntament. Estos col·lectius han desplegat pancartes en les quals es podia llegir ‘La tortura com diversió. La vergonya d’un poble’ i ‘Visca els bous. Prou de correbous!’.

A més, membres d’estes entitats i de representatives altres que agrupen penyes taurines, ramaders i de defensors dels ‘bous al carrer’ han intervingut al ple per a expressar les seues postures a favor i en contra d’estes celebracions. Els primers han defensat “divertir-se sense maltractar a un animal” i han assegurat que este tipus de celebracions “no són ni entreteniment ni tradició” perquè “el maltractament ni és cultura ni és res” i s’han mostrat en contra de qualsevol “violència”.

D’altra banda, els segons, han defensat les festejos taurins i han negat maltractament cap als animals, a més de destacar que se’ls cuida, que es complix el reglament recollit en el Decret de Bous al Carrer i els mandats de la comissió consultiva de Bous al Carrer, i de demanar “diàleg” a l’equip de govern i ser atesos per l’alcalde.

El regidor socialista Ramón Vilar, que s’ha definit com a “taurí”, no ha estat present en este punt del ple després de l’acord tancat pel seu grup per tindre “llibertat” respecte a este assumpte i no haver de posicionar-se. Ha dit que la prohibició del ‘bou embolat’ i del ‘bou en corda’ de l’equip de govern “no està en els programes electorals” dels partits que ho integren ni “en els acords de La Nau”, que van donar pas a la conformació de l’executiu local.

“NO ÉS DE GESTIÓ”

Vilar ha afegit que este tema “no és de gestió” com ho poden ser qüestions com “asfaltar un carrer o canviar línies de l’EMT” i ha ressaltat que respon a una “mera posició cultural”, pel que ha justificat un altre cop la seua decisió de no pronunciar-se en la votació. Al seu torn, ha destacat que no haguera fet falta prohibir el ‘bou en corda’ al terme municipal de València perquè “mai s’ha celebrat en una pedania” i ha lament el “desconeixement” sobre esta qüestió.

L’edil ha considerat que també pot qüestionar-se el futur de les curses de braus en la Plaça de Bous perquè “hi ha un posicionament animalista i abolicionista que vol acabar amb tota manifestació taurina” i perquè “si s’estressa el toro al ‘bou embolat’, s’estressarà també a la plaça en el toreig ordinari, amb banderilles i picadors”.

Durant el debat del ple la regidora de Benestar Animal, Glòria Tello, ha reiterat que el ‘bou embolat’ i el ‘bou en corda’ suposen “patiment emocional i físic” per als animals i ha subratllat la “responsabilitat política” i la “necessitat” de “garantir el bé comú” i els drets dels animals sense maltractament, de manera que ha rebutjat els arguments dels defensors d’estes celebracions.

Tello ha descartat “escudar-se en tradicions” si estes “suposen humiliació” i “aberracions” i ha dit que no poden “justificar el maltractament”, i alhora s’ha oposat a “enfrontar als ciutadans amb assumptes que suposen maltractament”. Alhora, ha al·ludit a informes, en este sentit, emesos pel Consell Valencià de Cultura i per la Universitat de València, “els dos previstos a la Llei de Patrimoni” valencià, “a favor de la supressió” de les esmentades modalitats taurines.

“PROHIBICIÓ UNILATERAL”

El regidor del PP Félix Crespo, que ha defensat la moció del PP, ha reprotxat a Ribó haver “generat” un “problema” sense pacificar-lo i no haver-se reunit amb les penyes a favor dels ‘bous al carrer’. Ha rebutjat que es parle de “maltractadors” i s’ha preguntat quan l’equip de govern “començarà a parlar del xut i arrossegament, de la colombicultura i dels hàmsters en gàbies”.

Ciutadans, pel seu costat, que ha estimat que la dels ‘bous al carrer’ és una “prohibició unilateral” del govern local i ha criticat que s’afecten tradicions. El seu portaveu, Fernando Giner, que ha criticat que es pretenga “dividir” als ciutadans, ha plantejat una alternativa al ple, que ha estat rebutjada per l’executiu municipal i ha comptat amb l’abstenció del PP, per a suprimir la primera part de la moció del PP, aplicar una moratòria a la prohibició fins a final d’any i obrir “un debat seriós i assossegat” sobre els ‘bous al carrer’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor