L’equip complet de Theresa May per conduir el Brexit

  • El ministre de Defensa, Michael Fallon i el de Sanitat, Jeremy Hunt són els únics ministres que mantenen la cartera

VilaWeb

ACN

14.07.2016 - 22:46
Actualització: 14.07.2016 - 23:07

Theresa May, la nova primera ministra britànica, ha presentat el seu equip de govern. Entre els nous ministres hi ha tant partidaris com detractors del ‘Brexit’ però una de les principals novetats és la creació d’un ministeri que s’encarregarà específicament de gestionar la sortida del Regne Unit de la UE. Aquesta responsabilitat recaurà sobre l’euroescèptic David Davis. Un altre dels rols clau del nou equip de govern és el de ministre d’Exteriors, que passarà de Philip Hammond a Boris Johnson, l’exalcalde de Londres. Per la seva part, Hammond ocuparà la cartera d’Economia, fins ara ostentada per George Osborne, un dels homes forts de David Cameron, que no formarà part del govern de May.

May ja va anunciar la seva intenció d’unificar el partit conservador i formar un govern amb els millor preparats quan va presentar la candidatura per succeir Cameron al capdavant del govern. També va insistir que ‘Brexit vol dir Brexit’ i que faria tot el possible perquè aquesta sortida del Regne Unit de la UE fos ‘un èxit’. Tot i que la majoria dels membres del seu govern són partidaris del ‘Remain’, de moment, May ha incorporat cinc defensors del Brexit al seu equip, alguns d’ells tan populars com l’exalcalde de Londres, Boris Johnson.

Ministeri del Brexit
Sens dubte, la principal declaració d’intencions de la nova ‘premier’ ha estat la creació del ministeri del Brexit. Aquest departament haurà de dissenyar l’estratègia negociadora, incloent-hi el calendari previst per activar l’article número 50 del Tractat de Lisboa, que haurà de formalitzar la sortida del Regne Unit de la UE. L’euroescèptic David Davis ha estat designat ‘ministre per la sortida de la UE’. Davis, un dels homes forts de l’oposició durant els governs de Tony Blair i Gordon Brown, va ser el principal rival de David Cameron en la cursa per liderar el partit conservador l’any 2005.

Un altre dels nous rols que May ha creat com a conseqüència del ‘Brexit’ és el de ministre de Comerç Internacional. La cartera l’ostentarà Liam Fox, un dels primers aspirants a substituir Cameron a caure de les travesses.

L’exalcalde de Londres, ministre d’Exteriors
Una de les cares més visibles a favor del ‘Brexit’ és l’exalcalde de Londres, Boris Johnson. Després d’anunciar contra tot pronòstic que no abandonava la cursa pel relleu de Cameron, Johnson ha entrat al govern de Theresa May i ostentarà la cartera de ministre d’Exteriors.

El nomenament de Johnson ha generat una certa polèmica pel seu estil desimbolt i el to, sovint poc ortodox, de les seves declaracions. En un article publicat l’abril passat al diari britànic ‘The Sun’, Johnson titllava Barack Obama d’hipòcrita i l’acusava de tenir un odi ancestral cal a l’imperi britànic. Al maig, en plena campanya pel Brexit, l’exalcalde de Londres va acusar la UE de voler crear un SuperEstat, igual que Hitler. L’any 2013, Johnson es va pronunciar sobre les tensions que hi havia en aquell moment entre Espanya i el Regne Unit i va assegurar que les autoritats espanyoles havien decidit ‘per un bon motiu, reviure els controls fronterers i l’assetjament general de l’època de Franco’.

El ministre d’Exteriors francès, Jean-Marc Ayrault, ha qüestionat el paper que ha jugat fins ara l’exalcalde de Londres, sobretot durant les setmanes prèvies al referèndum del Brexit. ‘Ja coneixeu el seu estil’, ha dit Ayrault en una entrevista a l’emissora de ràdio Europe 1. Assegura que durant la campanya pel referèndum al Regne Unit, Johnson va mentir molt i que ara està entre l’espasa i la paret.

Johnson pren el relleu de Philip Hammond, que passa a ser ministre d’Economia, una de les carteres més importants del govern. Preguntat per diversos mitjans britànics sobre la possibilitat d’un pressupost d’emergència pel Brexit, Hammond ho ha negat però ha assegurat més endavant en una entrevista a la cadena de ràdio LBC que caldria reduir el dèficit tot i que s’ha compromès a ser “menys agressiu que el seu predecessor, George Osborne, ja que la situació actual ‘no és com la del 2011’. Hammond també ha assegurat que el Brexit implicarà la sortida del Regne Unit del mercat comú i que caldrà negociar la futura relació amb la UE ‘com a veïns propers i socis comercials’.

Un govern renovat
El ministre de Defensa, Michael Fallon i el de Sanitat, Jeremy Hunt són els únics ministres que mantenen la cartera que ostentaven dins l’anterior equip de govern. D’altres càrrecs han canviat de responsable, com la ministra d’Energia i Canvi Climàtic, Amber Rubb, que és ara ministra d’Interior. Una altra de les aliades de May, Liz Truss, ha passat de ser ministra de Medi Ambient i Alimentació a una posició clau del govern, ministra de Justícia, en substitució de Michael Gove. Andrea Leadsom, l’última en retirar-se de la cursa per substituir Cameron i deixar pas definitivament a Theresa May, ha estat nomenada ministra de Medi Ambient i Alimentació.

Els homes forts de Cameron fora del nou equip
May ha destituït dues de les principals figures de confiança del govern Cameron. Es tracta de George Osborne, exministre d’Economia i principal aliat de l’anterior ‘premier’ i Michael Gove, fins ara ministre de Justícia i un dels aspirants a succeir Cameron al 10 de Downing Street. Sis ministres més, incloent-hi la responsable d’Educació, Nicky Morgan, el ministre de Treball i Pensions, Stephen Crabb i el número 2 de l’anomenat Comitè 1922 del partit conservador, John Whittingdale, tampoc formaran part de l’equip de govern de May.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor