L’epidemiòleg Salvador Peiró demana de no alleujar les restriccions per evitar una quarta onada al País Valencià

  • Segons l'investigador de Fisabio, l'encadenament de ponts fa molt difícil de saber la situació real i demana prudència · La incidència multitudinària de la variant britànica marcarà el ritme i la gravetat dels contagis

VilaWeb

Text

Esperança Camps Barber

05.04.2021 - 21:50
Actualització: 05.04.2021 - 21:58

Vuit contagiats de covid de cada deu al País Valencià tenen la variant britànica. La dada l’ha donada la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló i confirma la tendència que la variant B.1.1.7 substitueix les altres i s’hi imposa a tot el país.

La primera cosa que es va saber sobre la B 1.1.7 és que és molt més contagiosa que no les altres. Per això, segons Salvador Peiró, epidemiòleg i cap d’investigació de Fisabio, tanta presència hauria d’influir de manera directa en les decisions que es prenguen sobre salut pública. Fins i tot –diu– s’hauria de canviar el topall que determina en quina situació de gravetat es troba cada territori segons la incidència que hi haja. “No hem d’esperar a arribar al llindar dels 250 casos per a canviar d’estat i posar noves mesures, sinó que s’han de prendre molt abans perquè, si arribem a aquestes xifres, la corba s’enfilarà molt més ràpidament. I si la transmissió és més intensa, també ho serà la gravetat”, diu Peiró.

Alhora, fa referència a l’augment de la letalitat d’aquesta variant. Al principi se’n dubtava. Ara ja hi ha quatre o cinc estudis solvents que ho confirmen, explica.

Una d’aquestes investigacions la va publicar fa pocs dies el British Medical Journal, i deia que el risc de morir per covid era un 64% més elevat si el malalt tenia la variant B.1.1.7.

També el Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC (BIOCOMSC) ha fet públiques les seues conclusions.

Puja la incidència acumulada

En una setmana, la incidència acumulada per cada cent mil habitants a catorze dies ha pujat de més de set punts al País Valencià. Del  26,58 del 30 de març s’ha passat al 33,69 d’ahir mateix. És, encara, la xifra més baixa de l’estat espanyol, però aquesta tendència sostinguda a augmentar preocupa els experts. Sobretot per l’encadenament de ponts i dies festius i també perquè la manera com es recullen i es comuniquen les dades no és tan fiable com en un calendari normal. Tampoc no es fan tantes proves PCR com en les setmanes ordinàries. “Probablement pugem, però no tindrem una idea clara de la situació fins que no haja passat el pont de Sant Vicent. I encara necessitarem tres o quatre dies més per a saber on som”, puntualitza Salvador Peiró.

Aquest pont de Sant Vicent, el dilluns 12 d’abril, inquieta, perquè ve després de Setmana Santa i Pasqua i tot el moviment de persones, tornada a casa d’estudiants, viatges i eixides que hi ha hagut. “Tindrem un repunt, segur. No hem tingut mai cap pont sense un repunt. La segona onada va començar després del pont del Nou d’Octubre i la tercera, després del de la Constitució”, avança Peiró.

El 33,69 d’incidència acumulada actual pot ser que mostre la combinació entre la transmissibilitat més intensa de la variant britànica i els efectes del pont de Sant Josep. No hi hagué Falles, però sí que vacances escolars, i l’encadenament dels dies festius va permetre la mobilitat de les famílies dins el territori.

Mantenir les restriccions

Un repunt amb tanta presència de la variant britànica és una novetat a l’hora de mesurar i de fer previsions. “Això farà que la corba de creixement siga molt més ràpida. Ja es nota ara. Ara no es veuen tants casos aïllats com brots. Abans es contagiaven una persona o dues d’una família, ara són tots positius”, diu.

En previsió de tot això, Peiró és partidari de no tocar cap restricció, ara com ara. Dimecres farà part de la reunió que assessora el president Puig i recomanarà de no obrir res encara, ni tan sols de canviar els horaris de l’hoteleria, que ara tenen l’obligació de tancar els locals a les sis de la vesprada. Fins i tot demanaria que es tornàs a tancar l’interior dels locals per a avançar-se als efectes de la quarta onada que, tard o d’hora, arribarà, diu. La decisió la prendrà dijous la comissió interdepartamental del Consell.

La influència de la població vaccinada

Segons Peiró, el repunt de casos o quarta onada podria arribar a partir de la segona quinzena d’abril. La situació que dibuixa és molt complicada per la suma de tres factors: l’entorn europeu, que no va bé, la presència de la variant britànica i el percentatge baix de població vaccinada. “No tenim immunitat de grup, però sí que hi ha un factor que pot ajudar a moderar la gravetat dels casos, que és que els més vulnerables, tant de residències com de més vuitanta anys, estan immunitzats. Això ens ajudarà pel que fa a la pressió sobre els hospitals.”

Així i tot, insisteix a dir que cal esperar sense afluixar amb les mesures restrictives i recorda que dels 7.177 pacients morts que hi ha hagut fins ara al País Valencià, més de 3.700 van morir entre el gener i el febrer d’enguany. “Per Nadal semblava que no pujàvem i després vam pujar d’una manera espantosa”, diu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor