L’epidèmia de grip s’estabilitza arreu del país

  • Les urgències hospitalàries reben menys pacients però més greus i que requereixen ingrés

VilaWeb

ACN

11.01.2018 - 13:48
Actualització: 11.01.2018 - 15:48

La darrera setmana s’han registrat 299,4 casos de grip per cada 100.000 habitants al Principat, 143,8 casos per cada 100.000 habitants al País Valencià i 95 casos per cada 100.000 habitants a les Illes.

Al Principat, els casos de grip han continuat creixent però no tant com pels volts de Nadal. Per aquest motiu, i havent registrat els últims 7 dies fins a 299,4 casos per cada 100.000 habitants, 50 casos més que la setmana anterior, el director del CatSalut, David Elvira, ha assegurat que ‘es manté estable’ l’epidèmia de la grip.

Elvira també ha explicat que les urgències hospitalàries han començat a rebre menys pacients però en estat més greu, un 2,6%, i que, per tant, requereixen ingrés. Elvira ha recordat que el 76% d’aquests casos greus no estaven vacunats. El gruix de pacients malalts de grip s’estan atenent doncs, des de l’atenció primària, que, en una setmana, ha atès 425.000 visites.

En aquest sentit, Elvira ha explicat que l’atenció primària ha registrat, la darrera setmana, un augment d’activitat del 18% i, per tant, pel director del CatSalut s’està consolidant la tendència que la ciutadania faci un bon ús dels recursos deixant per a les urgències hospitalàries els casos més greus. Elvira ha assegurat que hi ha un 12% menys d’activitat a les urgències dels hospitals però que en canvi, són en general casos més greus que acaben requerint ingrés.

La darrera setmana, per grip, es calcula que han ingressat 56 persones, que se sumen als que han estat ingressats durant tota la temporada, fent un total de 298 malalts. La incidència de la grip en la població infantil ha començat a reduir-se. Elvira també ha detallat que les trucades al 061 han disminuït un 2%, que va assolir el seu màxim l’1 de gener amb 7.700 trucades, i les visites domiciliàries derivades d’aquest servei han caigut un 3%.

Juntament amb les dades anteriors, Elvira creu que ‘si es segueix aquesta tendència’, es consolidarà un ús més adequat dels dispositius sanitaris per part de la població. Elvira ha reconegut que des del Departament són ‘conscients’ que l’epidèmia de la grip ‘crea tensions en els equips’ i ha reconegut l’esforç que fan els professionals en tots els dispositius.

Alhora, també ha admès que hi pot haver ‘percepció de saturació’ però ha assegurat que des del Servei Català de la Salut s’han posat en marxa nous dispositius, el 2017, que milloren l’atenció dels pacients, com és el cas dels malalts fràgils, com ara els ESIC o altres dispositius, o els 22 plans territorials que han permès obrir 80 nous llits a Barcelona i un centenar a l’àrea metropolitana. Elvira també ha recordat que s’han afegit 10 milions d’euros de pressupost per a substitucions a l’atenció primària, i per tant, millor atenció als pacients.

Cinc-cents llits addicionals al País Valencià
Al País Valencià, la incidència ha caigut a poc més de dos-cents casos davant els més de quatre-cents que registrava la setmana anterior. D’entre els afectats, només el 4,64% s’havia vacunat, segons la Conselleria de Sanitat.

Sobre aquesta qüestió, la consellera, Carmen Montón, ha garantit que ‘si s’esgoten’ les mesures previstes en el Pla de contingència per a fer front a la grip, atés que aquest hivern la pressió assistencial és ‘una mica major’, els recursos’augmentaran.

També ha recordat sobre aquest tema que la conselleria disposa d’un pla de contingència, dotat amb un 1,3 milions, per a fer front a la grip que preveu obrir, entre altres mesures, cinc-cents llits addicionals. A més, contempla contractar 121 professionals de totes les categories si augmenta la pressió assistencial als quals cal sumar el reforç d’altres 83 professionals del Pla d’hivern.

Montón ha explicat que aquest pla es va engegar el passat 15 de desembre per a ‘avançar-se’ a l’ona epidémica, perquè enguany la grip ha arribat abans que altres anys. Alacant va ser el primer a fer ús dels reforços contemplats en aquest pla perquè la grip ha entrat pel sud del País Valencià i a partir d’aquí uns hospitals han fet ús del pla ‘amb anterioritat i uns altres més tard’.

Ha recalcat que ‘la millor mesura és la prevenció’ perquè el 95,5% dels contagis s’ha donat entre persones que no s’hi havien vacunat. ‘La vacunació és una eina útil de prevenció’, ha recalcat.

Per això, ha instat la població a vacunar-se, especialment als grups de risc per les complicacions que poden derivar-se de la grip, atès que la campanya acaba el 31 de gener. Així mateix, ha demanat a la població general que segueixi les recomanacions bàsiques de prevenció com rentar-se amb freqüència les mans.

Grau d’epidèmia a Eivissa i Formentera
Malgrat que la grip no ha afectat amb tanta intensitat les Illes, Eivissa i Formentera encara es troben en el nivell epidèmic. Des de l’Àrea de Salut, però, destaquen que l’evolució es manté estable. A les Illes també s’ha impulsat un pla per a respondre a les incidències en cas de necessitar més llits.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor