22.03.2021 - 07:24
|
Actualització: 22.03.2021 - 15:18
Aquest matí el nanosatèl·lit Enxaneta s’ha enlairat finalment des del cosmòdrom de Baikonur, al Casaquistan. És la primera missió espacial del programa NewSpace de la Generalitat de Catalunya i servirà per a millorar la connectivitat 5G. L’Enxaneta, un satèl·lit de la mida d’una capsa de sabates, ha estat llançat a les 7.07, després de l’ajornament del cap de setmana. El coet Soiuz que l’ha enlairat portava en total trenta-vuit nanosatèl·lits de diversos països.
Durant l’acte de seguiment del llançament, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha assegurat que el llançament és “la culminació de dos anys de feina”. “És un gran dia per Catalunya”, ha afirmat. El conseller ha dit que “la connectivitat és un dret” i ha remarcat la importància del 5G i l’Internet de les coses per “posar les bases perquè qualsevol ciutadà tingui en els anys vinents les mateixes oportunitats per desenvolupar-se”. “El poble més petit podrà tenir l’empresa digital més gran del país”, ha explicat.
A les dues de la tarda, Puigneró ha comunicat que el govern havia pogut establir comunicació amb l’Enxaneta i que la missió, per tant, ha estat un èxit. L’agència espacial russa ha emès un comunicat en què ha confirmat que el nanosatèl·lit català i els altres trenta-set han quedat situats en les òrbites previstes.
Us informo que acabem d'establir comunicació amb el nanosatèl·lit "Enxaneta" i per tant es confirma que la missió ha estat un èxit. Avui hem posat la 1a pedra de la nova economia de l'espai a Catalunya. Felicitats a tot l'equip per aquests 2 anys feina. Ho hem aconseguit. 👍😊 pic.twitter.com/yR7yPZAMQa
— Jordi Pu1gnerO (@jordiPuignero) March 22, 2021
Per a què serveix aquest nanosatèl·lit?
L’Enxaneta és un cubestat de tres unitats que desplegarà serveis de connectivitat global de l’internet de les coses i permetrà la comunicació i l’obtenció de dades de sensors situats per tot Catalunya, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura. Això servirà, per exemple, per a monitorar el cabal de rius i reserves d’aigua, fer un seguiment de la fauna salvatge i protegir-la, rebre dades meteorològiques d’estacions en llocs remots i monitorar ramats i conreus per detectar malalties i definir estratègies més eficients.
El llançament és el tret de sortida de les missions de l’Estratègia NewSpace, un projecte que es basa en l’ús de dispositius com l’Enxaneta, satèl·lits de petites dimensions que orbiten la Terra a baixa altitud i que han de servir per a millorar els serveis de la Generalitat i de diversos sectors productius. Actualment, l’ecosistema New Space a Catalunya és format per trenta empreses emergents, algunes de les quals capdavanteres a escala mundial, tretze centres de recerca i innovació i una incubadora de negocis de l’Agència Espacial Europea (ESA BIC Barcelona).
Aquest no és el pas el primer nanosatèl·lit català que s’enlaira. L’any passat dos dispositius de la UPC dedicats a l’observació meteorològica van enlairar-se des de la base espacial de Kourou, a la Guaiana Francesa.