Lenin, l’ANC i l’energia desfermada de les masses

  • L’ANC es manifesta disposada a assumir el lideratge independentista per trobar la manera de “canalitzar l’energia desfermada de les masses”

Vicent Partal
22.09.2024 - 21:40
Actualització: 23.09.2024 - 07:37
VilaWeb
Lluís Llach saluda de l'escenari de la Diada estant (fotografia: Albert Salamé).

Les Tesis d’abril van ser un conjunt de directives presentades per Vladímir Ilitx Uliànov, Lenin, l’abril del 1917, tot just havent tornat a Rússia de l’exili suís. Són una aportació essencial en el desenvolupament de la Revolució Russa perquè van marcar un tomb radical en l’estratègia bolxevic en un moment especialment crític i desafiaven tant els objectius del Govern Provisional com els plantejaments de les altres forces socialistes de l’època, com ara els menxevics i els socialistes revolucionaris.

La crida a no col·laborar de cap manera i en res amb el Govern Provisional, la demanda que es transferís tot el poder a les assemblees, els soviets, l’exigència de la fi immediata de la guerra i la retirada unilateral de Rússia, com també la proposta de nacionalització de la terra i el control dels mitjans de producció van establir el veritable full de ruta que mesos més tard portà a la Revolució d’Octubre del 1917, en què els bolxevics van acabar prenent el poder.

Les Tesis d’abril, doncs, van proporcionar una visió clara i radical de què calia fer i van transformar el curs de la Revolució Russa, per acabar donant a Lenin i als bolxevics el lideratge polític que més tard els permeté de dirigir la revolució.

L’historiador marxista polonès Isaac Deutscher, autor d’una biografia monumental de Trotski –inspirador de les tesis que va explicitar Lenin–, ho va explicar magníficament bé quan va afirmar, anys després: “Les Tesis d’abril van ser l’espurna que va transformar el pensament i l’estratègia dels bolxevics i els va convertir en l’única força política capaç de canalitzar l’energia desfermada de les masses.

Pense que és en diàleg amb aquell precedent que cal llegir les Tesis d’agost presentades aquest cap de setmana per l’Assemblea Nacional Catalana, obra de Julià de Jòdar, autor que sospite que coneix més bé que no pas jo el valor i el significat del, diguem-ne, precedent leninista. I que, a més, ja havia anat apuntant aquestes idees en alguns dels seus darrers articles en aquest diari, molt especialment en aquest.

Les Tesis d’agost, doncs, crec que marquen uns paral·lelismes que –superada la dificultat evident de comparar dos períodes de temps i dues realitats objectives tan diferents– són interessants: el rebuig intransigent al Govern Provisional pot entendre’s perfectament com un rebuig al govern autonòmic i en general al règim nascut el 1939 i evolucionat el 1979 i també a fer-hi pactes, siguen de la mena que siguen i els faça qui els faça. I allò que Deutscher explicava sobre esdevenir la força capaç de canalitzar “l’energia desfermada de les masses” podria tenir avui la seua translació en l’Assemblea Nacional Catalana. Podria.

I, de tot plegat, això és el que em sembla més interessant. Amb independència del factor ideològic –crec que ningú a l’ANC no proposa de donar tot el poder als soviets ni fer cap revolució socialista–, el fet més interessant de l’exercici proposat per Julià de Jòdar és l’ambició. Per això interprete les Tesis d’agost com una declaració pública en la línia que cal canviar el rumb del procés i que l’ANC, que, diguen què diguen, no se subordina a res ni a ningú, està disposada a assumir-ne el lideratge –d’entrada, i com es veu en el gest, el lideratge ideològic– i a ser l’encarregada de trobar la manera de canalitzar “l’energia desfermada de les masses”.

No serà senzill, com tots sabem. Encara no hi ha unes guies d’actuació tan clares com les que va dictar Lenin any enrere. Ni som al 2017. Però el gest de l’ANC té per si mateix el valor de recordar-nos que la revolució –i el procés d’independència de Catalunya és una gran revolució democràtica– no és mai un esdeveniment passiu, sinó un procés actiu que requereix lideratge i decisió. D’algú.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor