L’enginy contra la censura: així respon la gent a les prohibicions de la Junta Electoral

  • Missatges com ara ‘Això no és un cartell’, ‘Tu ja m’entens’ i ‘Aquí hi havia un llaç groc’ són algunes de les respostes dels ciutadans a les restriccions de la junta

VilaWeb

Redacció

19.12.2017 - 11:18
Actualització: 19.12.2017 - 13:41

Les prohibicions contínues de la Junta Electoral espanyola –dels llaços grocs en edificis institucionals, de les pancartes que demanen la llibertat dels presos o bé de la il·luminació les fonts públiques de Barcelona amb llum groga– han fet bullir la xarxa amb imatges i missatges creatius per esquivar la censura. Ciutadans, empreses, associacions i institucions públiques han canviat els llaços grocs i les pancartes dels presos per missatges com ‘Això no és un cartell’, ‘Tu ja m’entens’, ‘Aquí hi havia un llaç groc’ o ‘Defensem els drets humans’, entre més. A continuació us n’oferim un recull.

Una de les respostes més recents i que ha ressonat més per la xarxa, per la importància del promotor, ha estat la lona publicitària que el Primavera Sound ha penjat a la cantonada entre el Paral·lel i el carrer Nou de la Rambla, a Barcelona, amb el missatge ‘Això no és un cartell’ sobre un fons groc. Vegeu-la:

Un altre cas curiós és el de l’Ajuntament de la Fuliola (Urgell), que fa quatre dies que va substituir la pancarta que reclamava la llibertat dels presos per una altra amb el missatge ‘Tu ja m’entens’. La imatge es va difondre ràpidament per la xarxa. Heus-la ací:

L’Ajuntament de Girona també es va trobar obligat a retirar el cartell dels presos i el va canviar per un altre amb un missatge més general: ‘Llibertat d’expressió’:

La censura de la Junta Electoral també va arribar als departaments de la Generalitat, on els treballadors havien penjat llaços grocs i pancartes per a demanar l’alliberament dels presos. Malgrat que els Mossos d’Esquadra els van obligar a retirar-los, els treballadors no es van quedar plegats de braços:

Quan els Mossos d’Esquadra els van fer retirar els llaços, els treballadors de la Generalitat a Girona van optar per cobrir l’arbre de Nadal amb una lona negra, amb les còpies de la resolució de la Junta Electoral penjades.

 

També van omplir algunes façanes d’edificis dels departaments de la Generalitat amb llaços grocs.

L’Ajuntament de Lleida, on governa el socialista Àngel Ros, també es va despertar fa poc engalanat amb llaços grocs.

Una associació ciutadana que es va trobar afectada per les prohibicions de la Junta Electoral espanyola van ser els Avis i Àvies per la Llibertat de Reus. Fins a final de novembre es manifestaven amb una pancarta que demanava la llibertat dels presos polítics, però la Junta Electoral els ho va prohibir. Aleshores la van substituir per una amb el missatge ‘Defensem els drets humans’, però la setmana passada també els la van prohibir. Ahir mateix van lliurar dues-centes cartes de protesta al Síndic de Greuges. Vegeu algunes imatges de les concentracions:

Muntatges i creativitat ciutadana
La creativitat dels ciutadans per a desafiar la censura de la Junta Electoral espanyola no sembla tenir aturador. Una de les imatges més recents que s’han difós per la xarxa ha estat la pancarta amb el missatge ‘Llibreta pèsols prolífics’, amb un llaç verd, signada per Ferran Roca, ‘dislèxic i daltònic’. Aquesta imatge s’ha vist penjada sobre els ajuntaments de Sant Pere de Torelló o de Móra d’Ebre. No obstant això, VilaWeb ha pogut comprovar que era un muntatge. Vegeu-la:

A part els fakes, la xarxa bull des de fa dies amb imatges de la família Simpson, del Piulet, objectes casolans, marques o elements de la natura que destaquen els motius grocs.

https://twitter.com/xevicases/status/936969906561671169

https://twitter.com/angelfilosof/status/938406343194619905

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor