21.02.2018 - 23:10
|
Actualització: 22.02.2018 - 08:32
L’empresari Tatxo Benet, cofundador de Mediapro, ha comprat la polèmica obra d’Arco que mostra, entre d’altres, els rostres pixelats d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i els defineix com a ‘presos polítics’. Benet ha dit al canal 3/24 que l’ha adquirit abans de saber que s’havia demanat de retirar-la. Després de definir com un ‘escàndol’ que l’obra s’hagi retirat, ha afirmat que li agradaria que la pogués veure el màxim de gent, per la qual cosa l’ha posat a disposició de ‘qualsevol galeria o museu d’Espanya que vulgui exposar-la’. Sí ha admès que quan veure el muntatge i la trajectòria de l’artista, Santiago Sierra, es va preguntar ‘si es podria veure’, però igualment ha considerat ‘intolerable’ que ‘en ple segle XXI’ es pugui ‘coartar la llibertat artística d’aquesta manera’.
Benet també ha reflexionat que la fira d’art contemporani Arco ‘intenta vendre una imatge de modernitat’, i ha opinat que ‘la censura és l’antítesi de la modernitat’. És per això que, al seu parer, la imatge del certamen ha quedat ‘seriosament tocada’.
Cal recordar que la galeria Helga de Alvear ha venut la polèmica obra de l’artista Santiago Sierra per 80.000 euros. La composició fotogràfica s’havia d’exposar a la fira d’art contemporani Arco de Madrid, però no ha arribat a ser vista pel públic perquè ha estat retirada a petició del consorci firal Ifema, que gestiona el recinte on té lloc el certamen.
El treball de l’artista Santiago Sierra s’havia d’exposar des d’aquest dimecres fins al 25 de febrer a l’estand de la galeria Helga de Alvear. L’obra inclou 24 casos de persones empresonades, com els joves d’Alsasua, els titellaires de Madrid empresonats el 2016, directius d’Egin o simpatititzants del 15-M que van participar en piquets informatius de la vaga general del 29-M del 2012, acompanyats d’una breu llegenda que explica cada cas.