14.07.2016 - 15:52
BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)
La companyia Chernovestksy Investiment Group (CIG), dirigida per l’empresari ucraïnès Stepan Chernovetsky, detingut dimarts en una operació contra el blanqueig de capitals a Catalunya, defensa l'”honestedat i transparència” dels negocis d’aquesta firma familiar.
Fonts de la companyia han explicat a Europa Press que els projectes que han emprès a països com Ucraïna, Israel, Índia i Rússia sempre han estat portades a terme “amb els més grans inversors mundials” i amb els màxims controls; Stepan Chernovetsky és fill de l’empresari i excalcalde de Kíev, Liod Chernovetsky.
“Chernovestksy Investiment Group és un soci honest, transparent i de confiança per a centenars de companyies i persones, tant a Ucraïna com a tot el món”, sostenen fonts de l’empresa, que confien que els càrrecs contra el director del grup empresarial siguin finalment retirats i pugui recuperar la seva reputació.
La companyia justifica l’origen dels seus fons com a procedent fonamentalment de la venda el 2008 de la majoria de les accions que tenien del banc Pravex –una de les entitats més grans d’Ucraïna, fundat pel seu pare– al banc italià Intesa Sanpaolo.
Insisteixen que aquesta transacció d’accions a l’entitat italiana es va fer “d’acord amb la legislació ucraïnesa i internacional, i sota l’estricta supervisió d’auditors internacionals i autoritats ucraïneses”.
LA DETENCIÓ DE CHERNOVETSKY
Stepan Chernovetsky va ser un dels 11 detinguts –la majoria eren ciutadans russos i ucraïnesos– en una operació dirigida per la Fiscalia Anticorrupció contra el blanqueig de capitals a Barcelona i voltants.
Per ordre del jutjat d’instrucció 21 de Barcelona es van fer 16 entrades i escorcolls, entre els quals hi ha el del restaurant Yubari, especialitzat en menjar japonès de qualitat i situat a l’avinguda Diagonal de la capital catalana; segons la Fiscalia, la funció del local era aflorar diners procedents d’activitats delictives.
PARADISOS FISCALS
La investigació –encara sota secret de sumari– considera acreditada l’existència d’un entramat empresarial que blanquejava diners procedents de societats constituïdes a paradisos fiscals com les Illes Verges o Xipre.
Els detinguts suposadament constituïen societats o les adquirien ja constituïdes i incorporaven capital procedent d’empreses estrangeres, per després invertir-lo a adquirir immobles a Espanya, havent-se detectat una inversió de més de deu milions d’euros amb aquest procediment.
Vuit dels onze detinguts en l’operació passen aquest dijous a disposició del jutjat d’instrucció 21, mentre que els tres restants ja van quedar en llibertat amb càrrecs a seu policial.