28.05.2021 - 16:44
|
Actualització: 28.05.2021 - 22:00
L’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha anunciat que autoritza el seu dictamen científic i avala l’ús del vaccí de Pfizer en els menors d’entre 12 i 15 anys. Aquesta decisió suposa un precedent, ja que fins ara, cap dels vaccins aprovats per l’EMA s’administrava a menors de setze anys.
La decisió de vaccinar menors d’entre 12 i 15 anys també la va prendre a principi de mes l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA). Abans ho havia aprovat el Canadà, el 5 de maig. Tots dos països van validar el vaccí de Pfizer.
Sempre segons les dades de Pfizer, el seu antídot és efectiu al 100% a la protecció contra el virus a partir de les dades obtingudes en una anàlisi clínic amb 2.260 joves compresos entre els 12 i els 15 anys. Això vol dir que ha aconseguit més eficàcia fins i tot que amb els adults.
La vaccinació dels menors és un dels interrogants que plana sobre les vacunes d’ençà que es van començar a comercialitzar. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va recomanar als estats que no iniciessin la vaccinació de menors i adolescents fins que no hi hagués un repartiment equitatiu de les dosis a escala mundial per tal d’immunitzar els adults amb riscos.
Aquestes paraules les va compartir el llavors secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol. Va recordar que la immunitat dels adults ja es tradueix en protecció de la població infantil; que no és una malaltia greu per als nens i que en realitat genera més risc de mutacions el fet que hi hagi àmplies capes de població adulta en uns altres països que no tenen accés al vaccí.
Alguns científics, com el viròleg Xavier Abad, també han mostrar dubtes sobre la necessitat de fer-ho mentre la resta de la població no ho hagi fet abans: “Estem parlant d’un grup de la població que té raríssimes complicacions. Llavors, si els vacunem, no els vacunarem per a ells, sinó per a la resta de la gent, i llavors la gent tindrà la idea que vacunem un grup que potser no li cal, i el fem col·laborar altruistament a protegir o evitar la circulació del virus en la resta de la població”, deia en una entrevista a VilaWeb.