05.12.2016 - 15:08
|
Actualització: 27.01.2017 - 12:09
Maria Altarejos (@maria_altarejos) i Alba Cabrera (@cabrerita_96)
Les vacunes com tots els medicaments tenen una sèrie d’efectes secundaris i és cert que aquests poden ser greus per a persones amb una salut vulnerable. Encara així, des de l’any 1992 no s’ha registrat a Catalunya cap cas d’una reacció adversa que hagi suposat la mort d’un pacient. De fet, la Dra. Magda Campins, cap de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, remarca que gran part de la recerca i de la innovació en medicaments és gràcies a la inversió de la industria farmacèutica. Sabent això, és preferible posar-se totes les vacunes o evitar-ne algunes?
Avantatges i inconvenients de la vacunació
Una vacuna és un producte que deriva d’un germen o de parts d’un germen (antígens) que donen una informació al sistema immunitari de manera que aquest pot aprendre per si un dia tingués contacte amb aquest mateix germen que provoca la malaltia, ja estigui preparat per donar una resposta i bloquejar la malaltia. El Dr. Luís Carlos Urbiztondo, Cap de servei de medecina preventiva del departament de salut pública de Catalunya, explica que les vacunes són importants perquè hi havia algunes malalties que eren molt freqüents abans de les vacunes i que pràcticament les passaven tots els nens com el xarampió, la rubèola, les galteres o la tos ferina i amb les vacunes aquestes malalties han desaparegut o si encara existeixen, ho fan en un nivell mínim.
A més, el Dr. Trilla, cap del servei de medicina preventiva a l’Hospital Clínic de Barcelona, explica que gràcies a les persones que es vacunen existeix l’anomenada immunitat de grup. Per tant, la població que no es pot vacunar perquè té una malaltia greu o tenen alguna immunodeficiència també estan protegides.
El Dr. Urbiztondo explica que les reaccions adverses són tot allò que passa després d’haver-se vacunat, independentment de què hagi estat produït per la vacuna o per un altre factor. Es recull la informació del cas i després es valora si els efectes produïts són deguts a la vacuna o no. Urbiztondo comenta que la majoria d’aquests efectes adversos són dolor i inflamació local en el punt de punció, malestar i inclús unes dècimes de febre. Aquestes reaccions constitueixen el 99% dels efectes adversos de la vacunació. També el Dr. Trilla comenta que el més greu que pot succeir és que una persona sigui al·lèrgic a la vacuna i això encara passa en algunes vacunes que es fabriquen amb proteïnes d’ou. Afegeix que si una persona manifesta que és al·lèrgica a l’ou s’ha d’anar amb cura amb determinades vacunes. Trilla afirma que en 1 cas per cada 100.000 vacunats poden aparèixer algunes reaccions adverses més inusuals, hi ha gent que pot tenir un quadre neurològic o en els nens algunes convulsions.
Nou calendari vacunal comú
A l’estat espanyol, la sanitat està descentralitzada i cada Comunitat Autònoma té competències en aquest àmbit. Fins ara cadascuna podia tenir un calendari vacunal diferent però ara això ha canviat. El 2015 es va elaborar un calendari comú per totes les Comunitats Autònomes. Catalunya i algunes altres comunitats ja l’han introduït i la resta començaran a fer-ho el 2017. Encara així, a Catalunya es posa una vacuna més, l’Hepatitis A, perquè, tal com afirma el Dr. Urbiztondo, fa molts anys que se subministra i no és adient treure una vacuna quan ja hi ha vacunades moltes quotes de població. Això comportaria perdre tots els guanys que s’han obtingut en aquests anys.
Els tres metges coincideixen que l’elaboració d’un calendari vacunal comú és una qüestió de debat des de fa anys. La Dra. Campins explica que tenir un calendari diferent per cada comunitat creava certs conflictes entre la població perquè no entenia que cada comunitat tingués unes vacunes si tothom és dins un país on les malalties són les mateixes. Campins afegeix que aquest problema va fer que el Ministeri de Sanitat fes una recomanació a nivell estatal per demanar que per al 2017 totes les Comunitats Autònomes tinguessin el calendari comú i va establir quins eren els canvis i modificacions a fer per establir aquest calendari.
El Dr. Trilla explica que el calendari vacunal s’ha de revisar quan hi ha noves evidències que algunes de les vacunes que s’utilitzen han experimentat algun tipus de canvi, quan hi ha noves vacunes que es poden incorporar i també depenent de com evoluciona la població. Trilla afegeix que el calendari ha de ser dinàmic, adaptant-se a noves malalties, noves vacunes o la millora de les actuals i fins i tot si alguna s’ha de retirar. El Dr. Urbiztondo afirma que la tendència internacional dels països més avançats com els Estats Units, Regne Unit o Canadà marca que la revisió sigui anual, encara que no es facin canvis. A Espanya no s’ha assolit encara aquesta regularitat però cada cop s’està més prop de la revisió anual perquè el darrer calendari era del 2014 i aquest nou es va començar a planejar el 2015.
Les quatre vacunes més controvertides
Recentment, la vacuna de la varicel·la ha estat objecte de discussió. Fins ara, els experts no es posaven d’acord si era millor passar la malaltia de manera natural o vacunar-se de nen. La Dra. Campins comenta que finalment s’ha decidit posar-la en la infància per aconseguir una cobertura vacunal de més del 90%, tal com està als Estats Units des de fa 20 anys. D’aquesta manera s’intenta que el virus de la varicel·la deixi de circular per protegir a les persones vulnerables que no es poden vacunar.
Per altra banda, Campins també explica que existeixen més de 100 tipus diferents del virus del papil·loma humà. Hi ha uns que poden causar càncer i d’altres que són causants de berrugues vaginals. D’aquest virus existeixen dues vacunes disponibles que cobreixen el 70% de casos de càncer de cèrvix, el més freqüent dels càncers que ocasiona aquest virus. Aquestes dues vacunes contenen els quatre tipus del virus que circulen més habitualment. Pròximament sortirà una tercera vacuna que contindrà aquestes quatre tipologies del virus i cinc més. La nova vacuna aportarà un 20% més de protecció respecte a les altres dues vacunes i aconseguirà protegir del 90% de càncer de cèrvix. La doctora comenta que diversos estudis científics han demostrat que no hi ha cap efecte secundari relacionat amb la vacuna. Per això, considera que l’Associació d’Afectades per la Vacuna del Papil·loma Humà (AAVP) no ha volgut acceptar que els efectes adversos que van patir les afectades no estableixen una relació causal directa entre la vacuna i la seva patologia.
El Dr. Urbiztondo explica que la vacuna antigripal cobreix una malaltia peculiar respecte la resta, ja que cada any els virus que circulen de la grip són diferents dels de l’any anterior. Això implica que per a cada temporada gripal s’hagi de dissenyar una vacuna concreta. La grip té una mortalitat associada important als grups de persones vulnerables. Per aquest motiu, Urbiztondo comenta que, tot i que la seva eficàcia és reduïda en comparació a altres vacunes, és important que els grups d’alt risc es vacunin. Aquest grup el conformen persones majors de 60 anys, persones amb una patologia de base que pugui ocasionar complicacions i els menors que prenguin salicilats, a més del personal sanitari i els cossos de bombers i policia que s’han de vacunar per protegir als altres. Enguany, des de la Universitat Complutense de Madrid s’està realitzant una investigació per treure dues vacunes úniques contra la grip.
El Dr. Urbiztondo comenta que la vacuna triple vírica (paperes, xarampió i rubèola) és una vacuna que la major part de la població tolera amb normalitat. De fet, quan a la dècada dels vuitanta Regne Unit i als Estats Units es va deixar de vacunar de la triple vírica per la publicació d’un dubtós estudi, va rebrotar el xarampió i van haver de restablir-la.
Moviments contra la vacunació
Amb seu a Alboraia (València), l’AAVP és una associació sense ànim de lucre creada l’any 2009 per orientar, assistir i ajudar a les noies que han patit efectes adversos després de rebre la vacuna del papil·loma humà. A més, lluiten perquè reconeguin oficialment que els efectes secundaris de la vacuna són molt negatius i aconseguir retirar-la. Les associacions científiques que donen suport a aquesta associació són l’Acadèmia Nacional de Medicina de Colòmbia, el Col·legi Americà de Pediatria, els metges de La Reunión (illa francesa de l’Oceà Índic), la Fundació Cochrane, Sanevax i l’Associació Mundial per la Investigació contra el Càncer (WACR).
Aurora Rodríguez, membre d’aquesta associació, explica que més de deu mil professionals de la salut i diverses associacions van publicar “Razones para una Moratoria de la Aplicación de la Vacuna del VPH en España” quan el Ministeri de Sanitat va decidir introduir aquesta vacuna. Rodríguez afegeix que Diane Harper, investigadora de la vacuna, va denunciar la decisió de posar-la. A més a més, comenta que el problema és que les investigacions científiques sobre aquesta vacuna les fan agències reguladores que no són independents i les avaluacions de seguretat dels medicaments depenen d’empreses amb grans interessos financers.
Els tres doctors afirmen que la vacuna triple vírica també va tenir els seus detractors. A Anglaterra en els anys vuitanta el Dr. Andrew J. Wakefield va publicar a The Lanced un estudi que associava la vacuna amb l’autisme. Entitats com l’OMS o la CDC van provar que no hi existia una relació causal. Més tard, es va descobrir que les evidències mèdiques emprades en l’estudi eren falses i que responien a interessos personals del doctor, a qui el govern anglès va inhabilitar de la seva professió al país.
Els tres metges també coincideixen que les afirmacions que han fet o fan els moviments antivacunes no se sustenten des d’un punt de vista científic encara que siguin més visibles ara amb Internet.
El Dr. Urbiztondo conclou que, en general, les vacunes són molt eficaces i quant a la relació entre cost i efectivitat també són productes útils. Vacunar-se és necessari perquè ha fet desaparèixer malalties que eren molt freqüents i que ara quasi no existeixen. Una vacuna proporciona immunitat i prevé la malaltia, i els seus riscos són inferiors a les complicacions que pot ocasionar patir la malaltia de forma natural.
Els tres experts mèdics coincideixen que cal convèncer a la població de què la vacunació és més beneficiosa que perjudicial. Per això, els tres doctors creuen que és necessari tenir a plataformes online dels departaments de salut tot el que calgui saber sobre les vacunes, ja que aquesta sempre serà informació contrastada. A més, és essencial que els professionals sanitaris informin els seus pacients dels avantatges de la vacunació.