L’editorial Males Herbes estrena la sèrie documental ‘Sotabosc’ amb Pau Riba. Us oferim el capítol complet

  • Es tracta d’una primera sèrie de set audiovisuals dedicats a set autors de l’editorial, tots situats en el mateix paisatge, el bosc de les Guilleries

VilaWeb
Pau Riba en un moment del programa documental de la sèrie Sotabosc.

Text

Montserrat Serra

20.12.2021 - 20:10

Difondre els autors d’un segell editorial depassant els espots de promoció, no és gens fàcil. Per això té valor el projecte de sèrie documental que l’editorial Males Herbes estrena, un projecte fet amb la productora Comptagotes de Banyoles i que es pot veure en el canal de YouTube de l’editorial a partir d’avui mateix. La sèrie pren el nom de Sotabosc i consta en aquesta primera temporada de set capítols protagonitzats per: Pau Riba, Elisabet Riera, Ferran Garcia, Max Besora, Elena Bartomeu, Elisenda Solsona i Roger Pelàez. Veieu el tràiler:

Explica l’editor de Males Herbes, Ramon Mas: “Durant el confinament vam adonar-nos de la importància de les xarxes socials i d’internet a l’hora de difondre el catàleg de les editorials. Tanmateix, també ens vam adonar que la majoria de contingut que es produïa se centrava en la promoció crua i pelada, i no s’endinsava en el coneixement dels autors més enllà del màrqueting. Eren autor venent el seu llibre. El concepte del programa A fondo ha desaparegut, per dir-ho d’alguna manera.” I continua Mas: “Tot i això, ens calia generar continguts a les xarxes, per tant, havíem de pensar com fer-ho.”

El sotabosc de les males herbes

Un dia, Ramon Mas, fent sobretaula amb un amic d’infantesa, Joanot Cortès, realitzador, responsable de la productora Comptagotes, que havia treballat al departament de nous formats de TV3, va començar a imaginar el que acabaria essent la sèrie Sotabosc: la idea era situar els autors de Males Herbes (sempre d’un en un) en un bosc de les Guilleries (sempre el mateix). Un bosc feréstec que s’endinsa cap a les Guilleries des de la Plana de Vic.

Van dedicar a cada autor mig dia: arribaven a un descampat on deixaven el cotxe i s’enduien l’autor a caminar. Podien caminar fins a una hora i mitja bosc endins, cap on l’autor volgués perdre’s. “La idea era anar a la deriva, assumint els perills del bosc, enregistrant-los en el caminar, perquè caminar desperta”, explica Joanot Cortès. Quan l’autor deia prou, perquè estava cansat, paraven i s’asseien. Allà començava una estona de conversa a tall d’entrevista amb els editors, que també s’enregistrava. I amb cada autor es triava un concepte per explorar.

Cada dimarts, al YouTube de Males Herbes, s’anirà penjant un capítol d’aquesta primera temporada de Sotabosc. Pau Riba és el primer autor que obre la sèrie. La peça es va enregistrar aquest any, però ell no sabia encara que tenia càncer. Pau Riba, autor d’Història de l’univers pren com a tema el cosmos. “Aquell matí ens van passar unes quantes coses estranyes, per exemple vam assistir a un rescat en helicòpter. Era molt impactant veure l’helicòpter a sobre nostre com qui diu”, explica Ramon Mas. Riba parlar del cosmos, del futur de la humanitat, de tecnologia, dels cíborgs, de la relació de l’home i la terra…

El capítol de Pau Riba

 

Els altres autors protagonistes

L’Elisabet Riera, escriptora i responsable de l’editorial Wunderkammer, autora d’Efendi, parla sobre llenguatges secrets; Ferran Garcia, autor de Recorda que moriràs i Blasfèmia, tracta sobre la culpa; Max Besora, autor de La tècnica Meravellosa i Aventures i desventures de Joan Orpí, sobre la provocació; Elena Bartomeu, autora de Fòrvid, parla sobre el misteri dels sentits; Elisenda Solsona, autora de Satèl·lits, parla de les pors; i Roger Peláez, autor d’Hegemonia Persecutòria i El procés explicat als idiotes, va al revés: parla mentre camina i calla un cop assegut.

Els responsables de Sotabosc diuen que han retratat cada autor, que han aconseguit treure el caràcter de cadascun. El fet és que és un projecte ple de respecte cap a l’autor, perquè busca anar més enllà de la superficialitat, i que posant-lo en una situació d’entrada incòmoda, difícil, busca oferir el millor de cada creador.

De peus els editors Ramon Mas i Ricard Planas. Amb la càmera, Alejandro Ramírez.

Tot i que no és el seu mitjà, Ricard Planas, l’altre soci de Males Herbes, confessa que si tinguessin diners, el que farien és una pel·lícula. Però el fet que sigui una editorial la impulsora d’aquesta sèrie documental, ja la fa diferent. Perquè l’aproximació és literària i amb voluntat estètica, utilitzant el mitjà audiovisual. I projectes com aquests dignifiquen i fan més complex i millor l’univers literari del país.

L’equip de Sotabosc’. D’esquerra a dreta: els editors Ricard Planas i Ramon Mas, i l’equip audiovisual Joanot Cortès i Alejandro Ramírez.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor