L’editorial Edhasa crea un premi de novel·la històrica per “retornar el rigor” al gènere

  • Vol situar-se com el premi amb més prestigi del gènere, mitjançant un jurat "indiscutible"

VilaWeb
Redacció
12.07.2017 - 14:59

Vol situar-se com el premi amb més prestigi del gènere, mitjançant un jurat “indiscutible”

BARCELONA, 12 (EUROPA PRESS)

L’editorial Edhasa ha creat el Premi Edhasa de Narratives Històriques per “retornar el rigor” al gènere de les novel·les històriques, ha anunciat el president de l’editorial, Daniel Fernández, aquest dimecres en roda de premsa.

Entre els diferents premis de novel·la històrica que existeixen, aquest busca diferenciar-se de la resta per convertir-se en el més valorat de tots: “Aquest espai no està ocupat. Volem que el premi tingui un prestigi indiscutible”, ha afirmat Fernández.

Per això, han apostat per un jurat “independent, que parli per si mateix i el més indiscutible possible”, presidit per l’escriptor i professor de literatura Santiago Posteguillo.

Els periodistes culturals i escriptors Jacinto Antón, Sergio Vila-Sanjuán i Mari Pau Domínguez completen el jurat, al costat del mateix Fernández.

El premi està dotat amb 10.000 euros, està obert a obres escrites en castellà i ambientades temporalment fins a la Segona Guerra Mundial –inclosa– i triarà entre els manuscrits que es presentin fins al 15 de novembre d’aquest mateix any, que han de ser inèdits.

“Convoquem el premi per mirar de trobar nous escriptors, encara que evidentment no rebutjarem autors consagrats”, ha concretat l’editor.

HISTÒRIES BONES I RIGOROSES

El premi cerca alinear-se amb el criteri seguit per l’editorial quant a aquest gènere: “En primer lloc, que siguin bones novel·les, ben escrites i amb bones històries. ‘Històrica’ és un adjectiu. Però alhora, que tingui rigor històric, evitant els errors i anacronismes”, ha detallat Fernández.

Per al responsable d’Edhasa, és lícit inventar-se fets i personatges, però el que compta és que hi hagi versemblança; en aquest sentit valora l’existència d’un apèndix que exposi què és real i que és fictici, encara que rebutja les notes a peu de pàgina.

“Estem en un moment una mica estrany. La novel·la històrica sembla que està molt de moda, però en molts casos s’utilitza la història com a simple teló de fons”, ha lamentat Fernández, posant com a exemple les històries romàntiques on es projecten les formes de relació amorosa actuals cap al passat sense tenir en compte que ha canviat amb el temps.

CELEBRACIÓ DELS 40 ANYS

Aquesta és la primera vegada que Edhasa convoca uns premis, trencant amb el seu criteri: “Els premis, sobretot d’obra inèdita, són moltes vegades una forma de màrqueting”, ha afirmat Fernández en presentar aquesta convocatòria.

No obstant això, van considerar que fer-ho era “la forma més adequada de celebrar que la col·lecció editorial de narrativa històrica porta viva 40 anys i arriba als 500 títols”, unes fites que preveuen aconseguir l’any que ve, moment en què es lliurarà el premi –preveuen que a final de gener.

“Obrirem les portes i farem com Jaume Sisa: direm a tothom ‘Passeu, passeu’. Que vinguin tots els que vulguin”, ha conclòs el president de l’editorial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor