Lectures en Ruta: joves, literatura i paisatge

  • Un projecte per a lectors joves, que els acosta la literatura i els escriptors d’avui, tot visitant espais d’activitat literària, del Pirineu a Móra d'Ebre

VilaWeb
Alguns dels joves participants del Lectures en ruta de l'any passat, visitant la Setmana del Llibre en Català.
Montserrat Serra
20.07.2019 - 21:50
Actualització: 23.07.2019 - 09:28

Aquests dies són obertes les inscripcions per al programa Lectures en Ruta, destinat a joves de 18 a 25 anys. Es tracta d’una proposta plena d’encerts, complexa i de qualitat, que té per voluntat de contribuir a fomentar el gust per la lectura entre el jovent, fent que vagin més enllà dels títols comercials, obrint-los la perspectiva, oferint complexitat i riquesa mitjançant el coneixement i convivència amb autors, bona part dels quals també són joves; fent-los viatjar pel territori, pels marges (que és on sovint es genera avantguarda), fent-los conèixer iniciatives potents que, pel fet que són fora de la centralitat i òrbita barcelonina, passen desapercebudes o, encara més greu, no s’arriben a conèixer.

Clara Saperas, responsable de Tramoia Produccions Culturals, s’ha empescat aquestes Lectures en Ruta, que segurament són avui una de les millors propostes literàries del país per al jovent. El programa proposa cinc caps de setmanes literaris, del 6 de setembre al 19 d’octubre, que recorren de dalt a baix el Principat.

Es comença amb un cap de setmana al Pirineu, amb la descoberta i estada al Centre d’Art i Natura de Farrera i a la vall d’Àssua. Un cap de setmana que els joves passaran amb la poetessa Sònia Moll i on també els acompanyarà l’escriptora Maria Barbal. El cap de setmana següent s’arribarà a Girona, per fer una immersió en Aurora Bertrana, gràcies a una de les expertes en l’escriptora, Adriana Bàrcia, que els mostrarà el Fons Bertrana de la Universitat de Girona, entre més. Un altre cap de setmana se’l passaran al Priorat, on els acompanyarà el poeta Josep Pedrals i coneixeran tant el Centre Quim Soler, la literatura i el vi del Molar, com la fira Litterarum d’espectacles literaris de Móra d’Ebre. A Barcelona treballaran la dramatúrgia, en un taller de creació a la Sala Beckett i es vincularan amb la trobada de joves lectors europeus Engage! Young Producers, al CCCB. El programa es tancarà a Sant Cugat al Festival Nacional de Poesia.

Al llarg d’aquests caps de setmana, els joves també coneixeran escriptors com ara Martí Sales, Albert Forns, l’actor i dramaturg Jordi Oriol, Milthon Robles –escriptor acollit pel PEN que prové d’Hondures–, la poetessa Àngels Gregori, presidenta del PEN i l’editora Maria Bohigas de Club Editor. Consulteu el programa complet.

Explica Clara Saperas que el programa Lectures en Ruta va néixer de trencar un tòpic, que els joves no llegeixen: ‘Les enquestes diuen que els adolescents deixen de llegir, però que després molts tornen a reenganxar-s’hi. I que els infants i joves són els col·lectius que més llegeixen. Els joves sí que llegeixen i amb aquest programa volem que tinguin la possibilitat de fer una immersió literària. Perquè sovint, quan no hi ha ningú que t’acompanyi en les lectures (els pares, un llibreter, un bibliotecari…) et pots perdre moltes coses. Proposem de fer una immersió en el panorama literari per ampliar el coneixement i canviar o madurar la percepció literària de cadascú. Donar eines per a gaudir més els llibres i alhora entendre què passa en la literatura i poder-ho compartir.’

‘El fet de compartir és important. Que els joves puguin compartir l’experiència de la lectura i de la literatura també és un fet rellevant, per a reforçar el gust per la lectura, per a trencar la solitud en llegir, per a enriquir el coneixement i de deixar de percebre el jove lector com un “friqui”‘, explica Saperas. I continua: ‘En aquest projecte també és important el fet de sortir de Barcelona. Volem que aquests joves descobreixin també què passa més enllà de la gran ciutat i les implicacions d’engegar projectes literaris en racons allunyats i petits. Per això ens vinculem amb projectes com els de Farrera, el Litterarum o el Centre Quim Soler. És una manera de fer visible i fer valdre projectes de qualitat, mostrar l’arrelament al lloc i el valor que aporten a la comunitat on s’estan.’

Aquest és el segon Lectures en ruta. Hi poden participar vint-i-cinc joves, cinc dels quals poden obtenir una beca que ofereix el Servei de Biblioteques de la Generalitat si vénen de Catalunya. El preu dels cinc caps de setmana literaris és de 125 €. Inscripcions obertes fins al 27 de juliol.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor