Catalunya s’adaptarà als reptes globals malgrat les ‘limitacions’ polítiques, segons el Col·legi d’Economistes

  • El degà del CEC, Joan B. Casas, creu que el país es pot adaptar als canvis si reforça la industria i millora la productivitat

VilaWeb

Redacció

08.11.2016 - 12:50
Actualització: 08.11.2016 - 12:58

El Col·legi d’Economistes de Catalunya ha advocat perquè l’economia catalana s’encamini cap a un creixement sostingut, integrador i vertebrat, basaten un full de ruta ordenat, compartit i socialment sòlid i alineat amb Europa. En la roda d’aquest dimarts de presentació de la Jornada dels Economistes 2016, el degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Joan B. Casas, ha destacat que l’economia catalana ha sabut adaptar-se als canvis des de la revolució industrial fins a la integració al mercat comú europeu, i que ho seguirà fent davant els reptes de l’economia global, tot i les ‘limitacions de política pressupostària i fiscal’. Per això, el CEC conclou que Catalunya es pot adaptar als reptes de la nova economia global si reforça la seva indústria, millora la seva productivitat, potencia l’excel·lència empresarial i defineix un model d’infraestructures integrat.

Casas ha apuntat que els reptes del país són de gran envergadura i que, tot i no poder estar en contra estar en contra de la intensificació del comerç i de la globalització, el col·legi és conscient que la manca d’una governança global provoquen ‘a curt termini’ desigualtats que fan trontollar els equilibris mundials. En aquest sentit ha destacat que cal definir un model de governança fonamentat en una ètica a escala global que permeti afrontar aquests desequilibris que genera la globalització.

Així mateix, ha afirmat que un dels reptes que té Europa és ser capaç d’exportar el millor que té i importar el millor dels altres en base als tractats de comerç mundial que es defineixen actualment fruit de la intensificació del comerç. ‘Ens preocupa la manca real d’informació que té la societat, que impedeix formar-se un judici raonat sobre avantatges i inconvenients d’aquests tractats’, ha afegit.

Finalment, ha destacat que Catalunya està experimentant un canvi estructural profund que afecta les bases del seu model productiu, social i polític, però compta, també, amb una capacitat contrastada i amb actius suficients per adaptar-se al nou escenari. I és que, segons Casas, el país és ‘fort comparativament i té una gran capacitat d’adaptació’. També ha volgut recordar que històricament Catalunya s’ha adaptat a tot i, malgrat que actualment existeixen ‘limits polítics importants a l’hora de prendre decisions’, serà possible, de nou, adaptar-se a aquest nou ordre.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor