25.07.2017 - 13:25
|
Actualització: 25.07.2017 - 13:42
ACN Barcelona.-L’economia catalana es recupera de la crisi amb una menor dependència del sector privat al crèdit bancari, contràriament al que passava just abans de l’esclat de la bombolla immobiliària. Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha destacat aquest fet com perquè permet afrontar amb ‘millors condicions’ les previsibles pujades dels tipus d’interès que es puguin començar a produir a partir del segon semestre de l’any que ve. Un informe de la Cambra assenyala que aquest despalanquejament de famílies i empreses és una constant que s’observa des de l’any 2010 amb reduccions continuades a les cartera de crèdit corresponent al sector privat. En concret, en el primer trimestre d’aquest any el crèdit viu a Catalunya era de 10.537 milions menys que el mateix període del 2016.
En l’informe de la Cambra es destaca que el ritme de despalanquejament d’empreses i famílies es manté a ritmes constants en els últims set anys i això suposa que l’esforç per amortitzar la cartera de crèdit continua malgrat la nova fase de creixement econòmic que s’observa en els últims tres anys. En l’informe s’assegura que aquesta disminució de l’estoc de crèdit ve donada perquè el flux de noves operacions de préstecs, tot i augmentar per la millora de l’economia, encara segueix sent inferior a les amortitzacions dels crèdits acumulats del passat.
A Catalunya en el primer trimestre d’aquest any, la cartera de crèdits de famílies i empreses sumava un total de 221.612 milions d’euros, segons xifres recollides del Banc d’Espanya. Per trobar unes xifres d’endeutament similar cal remuntar-se fins als anys anteriors de la crisi, entre el 2005 i el 2006. L’informe destaca que tot i la recuperació de l’economia i sobretot del sector immobiliari, en el primer trimestre del 2017aquest estoc de crèdit s’ha reduït a Catalunya en 10.537 milions d’euros en relació amb el primer trimestre del 2016, a un ritme similar del que s’ha vist en els últims set anys amb reduccions destacades en el mateix any 2016 de 29.339 milions en relació amb el 2015. Un altre de les conclusions de l’estudi és que tot i el bon comportament de l’economia i de creixement del PIB, això no es trasllada al flux del nou crèdit que inclús en aquest primer cinc mesos d’aquest any ha disminuït l’1,8% en relació amb els primers cinc mesos de l’any passat. En l’informe també s’indica que els tipus d’interès es troben en mínims històrics. Així, la mitjana del tipus d’interès per a empreses i crèdit hipotecari se situa en l’actualitat en l’1,96% i l’1,25%, respectivament.