05.11.2020 - 19:50
La Comissió Europea preveu que el PIB espanyol baixi d’un 12,4% enguany a causa de la pandèmia de coronavirus, una davallada pitjor que la pronosticada al juliol, que era del 10,9%, i la més important dels països de la zona euro. Avui ens hem llevat amb aquesta notícia de Brussel·les. Certament, és una baixada que supera la prevista pel govern espanyol, però s’acosta molt a les que havien fet la majoria de centres d’estudis privats. És una previsió més. Avui, per una altra banda, hem tingut notícies d’estimacions de dades més acostades.
Malgrat tot, l’economia es va refent del sotrac, de mica en mica. El tercer trimestre no ha estat bo, per les raons que ja hem repetit moltes vegades, però la baixada de l’activitat del març i l’abril va ser tan forta que molts sectors han rebotat amb xifres molt altes. Avui l’Idescat ha presentat l’avanç de la comptabilitat trimestral de Catalunya, referida al tercer trimestre. Cal observar-ne les dades per valorar, entre més elements, la velocitat en la recuperació de l’activitat.
Doncs bé, la taxa intertrimestral de creixement del PIB és del 15,7% el tercer trimestre, i això vol dir una recuperació parcial d’allò que s’havia perdut en l’anterior, quan la taxa va ser d’un -16,3%. De fet, respecte de la pèrdua total des que va començar la pandèmia, el primer trimestre, la recuperació registrada és si fa no fa d’un 60%, amb diferències substancials entre sectors. La recuperació és menor a la indústria i als serveis –del 57% i 55%, respectivament– que no pas a la construcció, on ja ha recuperat el 75%. En termes comparatius, la xifra de creixement és semblant a la que va publicar la setmana passada l’INE per a tot l’estat espanyol, un 16,7%, després d’una baixada del 17,8% el segon trimestre.
Evidentment, continuem per sota del nivell d’activitat d’abans de la pandèmia. Al tercer trimestre, tots els grans sectors econòmics presenten índexs de variació interanuals negatius, però la recuperació es nota en el fet que la intensitat de les baixades interanuals és molt inferior, en comparació amb els valors registrats el segon trimestre. En l’evolució de la indústria, per exemple, la taxa interanual és del -8,2%, i el segon trimestre havia estat del -19,4%.
Cal destacar que hi ha diferències molt evidents entre alguns subsectors. Segons que apunta l’Idescat, algunes de les branques més significatives de l’economia catalana –l’alimentació, la química i els productes farmacèutics, per exemple– pràcticament han recuperat la producció que tenien l’any passat. La indústria de l’automoció va reforçar l’activitat el mes de setembre i es preveu que recuperarà parcialment la producció perduda aquests darrers mesos. Finalment, hi ha activitats com ara la producció d’energia elèctrica i arts gràfiques que presenten una tendència a la recuperació molt més lenta i mantenen nivells d’activitat força inferiors als disponibles el darrer any.
Quant als serveis, la manca de turisme ha estat la clau, atès que afecta diversos sectors, transversalment. Va registrar una reducció important de l’activitat (-9,3%), però que implica una certa recuperació respecte del trimestre anterior, en què va perdre un 20,5%. Algunes activitats, com el trànsit aeri i les agències de viatges, s’han recuperat, però tan sols lleugerament, en un context internacional en què s’han mantingut fortes restriccions a l’accés de viatgers. L’hoteleria i la restauració han recuperat una certa activitat gràcies al turisme domèstic, però són a anys llum dels nivells d’un any normal.
En canvi, algunes branques, com ara els serveis de telecomunicacions i activitats relacionades amb la informàtica, han recuperat l’activitat més de pressa i, fins i tot, han superat la que tenien un any abans. Algunes altres, com ara el transport terrestre i marítim i les activitats relacionades amb l’ocupació, presenten una millora respecte del trimestre anterior, si bé encara allunyada de l’activitat del 2019.
Per acabar, la construcció és un 7,6% més avall que al mateix període de l’any passat, i això vol dir una millora molt important en relació amb el trimestre passat (-28,0%). En canvi, l’agricultura manté la tendència negativa de períodes anteriors, amb una taxa del -2,0%.
Demano a la gent de l’Idescat si és possible d’obtenir informació més detallada i insisteixen a respondre’m: ‘L’objectiu de l’avanç del PIB trimestral és proporcionar informació de l’evolució de l’economia catalana amb el mínim retard possible, respecte del trimestre de referència. Per aquest motiu, el càlcul de les macromagnituds utilitza fonts estadístiques que no cobreixen el període complet i que normalment no inclouen les dades corresponents al tercer mes del trimestre. Així doncs, aquest avanç de resultats del PIB és elaborat amb la informació disponible ara com ara sobre l’evolució econòmica del trimestre.’
De manera que, ara com ara, la situació és aquesta…