L’economia catalana crearà 215.000 llocs de treball entre el 2016 i el 2017, segons BBVA

  • El PIB pot créixer entre el 2,9% i el 3,3% aquest any i entre el 2,7% i el 2,3% el 2017

VilaWeb
Redacció
18.07.2016 - 13:53

El PIB pot créixer entre el 2,9% i el 3,3% aquest any i entre el 2,7% i el 2,3% el 2017

BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS)

L’economia catalana crearà 215.000 llocs de treball entre el 2016 i el 2017, de manera que es reduirà la taxa d’atur al 12,8%, 4,6 punts menys que actualment, segons l’informe ‘Situació Catalunya’ de BBVA Research, que augura un avanç del PIB d’entre el 2,9% i el 3,3% aquest any i una desacceleració per al 2017, que podria veure’s agreujada “en tres o quatre dècimes” per la gestió del Brexit, en igual proporció a l’impacte previst per al conjunt de l’economia espanyola.

En una roda de premsa aquest dilluns, el responsable d’Economies Desenvolupades de BBVA Research, Rafael Doménech, ha explicat que hi ha riscos com la incertesa política a Espanya i la gestió del Brexit a Europa, però augura que “es mantindrà la suma” del PIB català entre els dos anys per les positives dades d’afiliació que es calculen per al juliol i l’agost, fet que permetria millorar les previsions per al 2016 de manera que l’economia catalana creixi al mateix nivell que el 2015 (3,3%).

Doménech ha advocat per “continuar amb les reformes que modernitzin l’economia catalana i la preparin per afrontar els riscos interns i externs”, i s’ha mostrat convençut que Catalunya no complirà l’objectiu de dèficit aquest any, tot i que sí que el reduirà.

BBVA advoca per seguir avançant en la consolidació fiscal en la comunitat autònoma i apostar per la recuperació dels ingressos mitjançant el creixement econòmic i la creació de llocs de treball: “El dèficit se seguirà corregint però no a la intensitat per garantir aconseguir l’objectiu. És gairebé impossible arribar a l’objectiu de dèficit ara per ara.”

Doménech també ha indicat que Catalunya ha de reduir la “bretxa estructural” amb altres economies avançades en termes d’ocupació i productivitat, i no arribar tard a la transformació digital de la indústria i els serveis.

Ha constatat que Catalunya es troba en una situació més favorable que altres economies en la revolució digital, tot i que ha d’avançar en millores del capital humà (incloent-hi l’educació) i institucionals.

Les previsions de creació de llocs de treball de BBVA són millors que les que va calcular per al bienni 2015-2016, però Doménech ha matisat que el nivell d’ocupació encara serà un 8,6% inferior al de principis del 2008 tot i que es creïn 215.000 llocs de treball, i la taxa d’atur estarà gairebé sis punts per sobre de la del primer trimestre del 2008: “Necessitaríem un altre parell d’anys tan bons com aquests últims quatre per crear ocupació sense incórrer en els desequilibris d’abans de la crisi.”

CREIXEMENT AMB OCUPACIÓ TEMPORAL

Ha repassat que des de fa quatre anys l’economia catalana està creixent per sobre de la mitjana nacional, fet que no es veia des de feia 15 anys, i que la creació de llocs de treball s’està veient en tots els sectors, tot i que segueix “descansant bastant en ocupació temporal”.

Amb tot, no ha pronosticat un augment rellevant de la proporció de temporalitat –del 26% actualment– i ha recordat que va arribar a ser del 33% abans de la crisi, si bé ha afegit que el desitjable seria que estigués per sota del 15%, per a la qual cosa es requereixen canvis legislatius.

INCERTESA

BBVA calcula que la incertesa de la política espanyola pot tenir un impacte d’entre tres i sis dècimes al PIB espanyol –no hi ha dades per al català– per al 2016 i el 2017, i si es manté, de fins a mig punt aquest any i 1,3 punts el 2017: “La incertesa té un cost i l’economia espanyola podria estar creixent més.”

L’impacte d’entre tres i quatre dècimes de la gestió del Brexit tant per al PIB català com l’espanyol el 2017 ja té en compte que sigui un procés ordenat, perquè igualment serà “molt complicat i llarg”, com a mínim fins al 2018, ha sostingut; el banc preveu que l’economia catalana creixi un 2,7% el 2017, fet que podria reduir-se al 2,3% pel Brexit.

Com a punts positius, Doménech ha fet referència al dinamisme de la demanda interna a Catalunya, la inversió i el turisme, a més de les exportacions –tot i que mostren desacceleració–, mentre el preu del petroli segueix sota i millora l’economia europea.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor