L’economia catalana aferma el seu creixement amb menys dependència del sector privat al crèdit bancari

  • Si l'ajust del crèdit segueix a aquest ritme es podria situar prop del 80% del PIB en dos anys

VilaWeb
Redacció
25.07.2017 - 13:29

Si l’ajust del crèdit segueix a aquest ritme es podria situar prop del 80% del PIB en dos anys

BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS)

L’economia catalana ha iniciat una fase de creixement amb menys dependència del sector privat –empreses i famílies– al crèdit bancari que en el passat, la qual cosa és compatible amb un augment del flux de nou crèdit, que creix més moderadament, la qual cosa permet seguir reduint el nivell d’endeutament del sector privat català.

Així s’extreu d’una anàlisi elaborada per la Cambra de comerç de Barcelona de l’evolució del crèdit bancari en el sector privat durant el període 1999-2017 i que han presentat aquest dimarts en roda de premsa el president de la institució, Miquel Valls, i el responsable del Servei d’Estudis i de la Direcció Internacional de la institució, Joan Ramon Rovira.

Valls ha valorat molt positivament la menor dependència del sector privat al crèdit bancari: “Ens prepara per afrontar en millors condicions les futures pujades dels tipus d’interès”.

I és que precisament aquest dimarts la Cambra també ha anunciat que ha elevat tres dècimes les seves previsions de creixement de l’economia catalana per al 2017, fins al 3,1%, i també per al 2018, fins al 2,7%, i no descarta noves revisions per al present exercici.

En el primer trimestre del 2017, l”estoc’ de crèdit en el sector privat a Catalunya ascendia a 221.612 milions d’euros, mentre que l”estoc’ de crèdit viu era de 10.537 milions inferior al dels tres primers mesos del 2016.

Així, el procés de desendeutament continua amb la mateixa intensitat malgrat la fase de creixement econòmic, i la disminució de l”estoc’ de crèdit es dona perquè el flux de noves operacions és inferior a les amortitzacions de crèdit acumulat en el passat.

A més, malgrat la recuperació del sector immobiliari, en els primers mesos del 2017 contínua caient l”estoc’ de crèdit hipotecari de les famílies i l”estoc’ de crèdit a les empreses no financeres, incloses les del sector immobiliari i les constructores.

Segons dades per al conjunt d’Espanya, l”estoc’ de crèdit hipotecari a les famílies continua reduint-se en els primers cinc mesos del 2017 en comparació del que hi havia a final del 2016 (-1,1%).

El ràtio de crèdit viu en el sector privat respecte al PIB de Catalunya va baixar al 106,2% el 2016, mentre que en el primer trimestre del present exercici s’estima que s’ha situat per sota del 100%, cosa que no passava des del 2003.

Si l’ajust del crèdit segueix a aquest ritme, en dos anys es podria situar prop del 80% del PIB, que seria el nivell que hi havia a principi de segle, abans d’iniciar-se la bombolla immobiliària.

FLUX DE NOU CRÈDIT

El flux de nou crèdit hipotecari –del qual només hi ha dades disponibles per a Espanya– en les famílies, va créixer entre el 2014 i 2015, es va moderar el 2016 i va caure lleugerament en els cinc primers mesos del 2017 (-1,8%) respecte a la mitjana mensual de l’any anterior.

En canvi, en el sector empresarial s’està produint una reducció significativa de les noves operacions de crèdit de més d’un milió d’euros i un lleuger augment de les operacions de menys d’un milió.

Així, les noves inversions empresarials s’estan finançant cada vegada més amb recursos propis o sistemes de finançament alternatius, la qual cosa afecta especialment les grans empreses que estan substituint gradualment el crèdit bancari per l’emissió de títols de renda fixa.

Actualment, els tipus d’interès del crèdit viu de les empreses no financeres i del crèdit hipotecari a les famílies estan en el mínim històric (1,96% i 1,25%, respectivament) i en línia amb la mitjana dels principals països europeus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor