Lazarus: la pista més sòlida sobre el ciberatac apunta a Corea del Nord com a responsable

  • Hi ha dubtes, però, sobre si no seria una provocació, destinada a culpar Corea del Nord

VilaWeb

Redacció

16.05.2017 - 03:53
Actualització: 16.05.2017 - 04:26

Neel Mehta, un investigador de Google, ha fet una piulada aquesta matinada de la qual es dedueix que una versió anterior del codi que ha creat el ciberatac mundial que va començar divendres tenia parts idèntiques a un conegut programa de nom Contopee, que fa servir habitualment Lazarus. Lazarus és un grup d’hackers que, segons opinió unànime dels experts, està relacionat amb el govern de Corea del Nord.

Fins ara aquesta és la pista més sòlida en la investigació per saber qui hi ha al darrere del ciberatac desencadenat amb el WannaCry. El WannaCry és part d’un arsenal d’eines informàtiques que haurien estat creades per l’Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units, la NSA, i haurien estat robades per un grup que respon al nom de The Shadow Brokers.

Amb tot el fet que el codi tingui el seu origen en el govern dels Estats Units provoca dubtes seriosos sobre si Lazarus està al darrere de l’atac o si es tracta d’una provocació dels mateixos Estats Units, intentant acusar Corea del Nord. El fet que aquests fragments de codi que s’han trobat en les versions anteriors de WannaCry hagin estat retirats en la versió definitiva, la que ha provocat l’incident, en teoria donaria credibilitat a la versió que Lazarus hi està implicat.

En paral·lel Symantec ha anunciat també que ha trobat en màquines infectades amb la primera versió del WannaCry eines que només són usades per Lazarus.

Lazarus és un grup molt conegut que ha protagonitzat alguns dels assalts cibernètics més importants, com el que va afectar el 2014 Sony o diversos atacs durant anys contra Corea del Sud.

+Informació: EternalBlue: com una arma robada a la NSA ha portat el caos informàtic al món

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies

Fer-me'n subscriptor