L’AVL tanca la Comissió Escriptor de l’any 2023 amb una jornada d’homenatge als escriptors i creadors exiliats

  • "L'exili valencià: història i literatura" serà l'última de les activitats proposades per la Comissió Escriptor de l'Any 2023

VilaWeb
Jornada de portes obertes a la AVL, l'any 2016 (fotografia: Arxiu de VilaWeb)

Europa Press

29.01.2024 - 19:21
Actualització: 30.01.2024 - 07:57

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha organitzat la jornada ‘L’exili valencià: història i literatura’, l’última de les activitats proposades per la Comissió Escriptor de l’Any 2023 per a recordar i difondre el paper destacat dels escriptors, intel·lectuals i artistes valencians que es van exiliar durant la dictadura franquista.

La jornada, coordinada per l’AVL amb la col·laboració del CEFIRE de Plurilingüisme i el Departament de Didàctica de la Llengua i Literatura de la Facultat de Magisteri, tindrà lloc el 2 de febrer en aquest centre de la Universitat de València, segons que ha informat l’AVL en un comunicat.

L’objectiu principal de la trobada és retre homenatge als escriptors i creadors valencians al llarg de la història, a més d’explorar un ventall d’aproximacions didàctiques a les seues obres per a acostar-les als joves. Així, les diverses ponències de la jornada explicaran com la història dels valencians inclou una llarga successió d’exilis.

“Aquests èxodes representen grans tragèdies que van afectar de diverses maneres a la nostra història i que seran explicats pels estudiosos i especialistes que participen en la jornada”, ha explicat l’acadèmica Carme Manuel, encarregada de coordinar i presentar l’activitat.

L’acadèmic i president de la Comissió Escriptor de l’Any 2023, Josep Palomero, obrirà la sessió de conferències amb ‘Els escriptors valencians de l’exili’. Seguidament, serà el torn de l’escriptor Pasqual Mas, amb la xerrada ‘L’escriptura valenciana de l’exili i el seu estudia l’aula’. El professor Mas és l’autor de ‘L’últim exili valencià’, una guia didàctica per a Batxillerat publicada per l’AVL.

Després de la pausa intervindrà l’escriptora i investigadora especialitzada en la recuperació del llegat cultural i històric de les dones Cristina Escrivà, que parlarà sobre ‘Els dons de la República: silencis i exilis’.

A continuació, hi haurà temps per a reflexionar sobre l’art dels exiliats amb la proposta ‘Geografies artístiques de l’exili valencià’, de la doctora en Història de l’Art Irene Ballester. Tancarà la sessió del matí la conferència ‘El Stanbrook en la ficció i el cinema’, a càrrec del professor de la Universitat de València Iván Carbonell.

Recital de Pau Alabajos

Durant la vesprada tindrà lloc la intervenció de l’acadèmic Ramon Ferrer amb la xarrada ‘Els moriscs valencians: expulsió i exili’ i el diàleg ‘El còmic explica l’exili’, entre Francisco Collado i Josep V. Garcia, membres del projecte euroregional ‘Memòria i patrimoni de l’exili a l’Euroregió’.

Finalment, l’economista i assagista Gustau Muñoz compartirà amb els assistents una aproximació a la figura d’Emili Gómez Nadal, “un exemple de resistència”, segons assenyala el títol de la seua conferència.

L’AVL va publicar l’any passat, en col·laboració amb la Institució Alfons El Magnànim, una nova edició ‘d’El País Valencià i els altres’, a càrrec de Francesc Pérez Moragón. La jornada tancarà amb el recital ‘Cançons d’exili i memòria’ del cantautor Pau Alabajos.

Segons que explica Carme Manuel, la jornada teixirà un fil entre els exilis del passat i del present. “L’última xifra que ha facilitat l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, el 14 de juny del 2023, és de 110 milions de persones desplaçades. Ara, més que mai, és necessari que coneguem la trista història dels valencians exiliats per a ajudar, en la mesura de les nostres possibilitats, a no destruir els somnis de llibertat i esperança d’altres desplaçats que arriben a la nostra casa”, afegeix.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor