03.07.2024 - 19:04
|
Actualització: 03.07.2024 - 22:40
L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha publicat l’obra del filòleg Joseph Gulsoy Els parlars d’Énguera, Anna, Xella, Bolbait, Navarrés, Quesa i Bicorp. El ‘Vocabulario de Enguera y de la Canal de Navarrés’. Es tracta de la culminació d’un projecte de llarga durada començat a principi dels anys seixanta del segle passat i impulsat per Joan Coromines. L’objectiu era donar a conèixer els parlars d’origen castellano-aragonés al País Valencià.
L’obra té prop de 6.700 entrades amb informació provinent de les entrevistes personals fetes d’ençà del 1962 per Gulsoy durant les visites als pobles de la comarca. Una altra font d’informació és la correspondència personal mantinguda amb informants de les diferents localitats i el buidatge sistemàtic de les fonts escrites de la literatura enguerina a partir de finals del segle XIX.
L’AVL considera que aquesta obra és una joia lexicogràfica que, a banda de les dades habituals inclou informació addicional molt valuosa com ara els exemples d’ús procedents de la literatura popular o de les entrevistes fetes per l’autor mateix.
Deixeble de Coromines i valencià d’adopció
Joseph Gulsoy és un lingüista canadenc nascut a Turquia l’any 1925 i és fill adoptiu de la vila d’Énguera d’ençà del 2013. A la Universitat de Chicago es va convertir en deixeble de Joan Coromines i va estudiar la filologia catalana. L’any 1961 es va doctorar en filologia romànica. Manuel Sanchis Guarner el va qualificar de valencià naturalitzat en esperit i convicció. L’any 2018 li van concedir la medalla de l’AVL i en aquella ocasió, qui n’era membre, Emili Casanova va afirmar que Gulsoy és el gran deixeble de Coromines. “El millor filòleg de la nostra llengua no nadiu, un dels tres filòlegs més importants en l’actualitat amb Germà Colón i Joan Veny.”
L’obra de Joseph Gulsoy es presentarà divendres al saló de plens de l’Ajuntament d’Énguera amb la presència de Matilde Marín, batllessa de la localitat; Verònica Cantó, presidenta de l’AVL; Francisco Teruel, diputat de Cultura de la Diputació de València; Emili Casanova, de la Universitat de València; Vicent F. Garcia Perales, de la Universitat CEU Cardenal Herrera; i Pep Aparicio, de l’Institut d’Estudis Territorials del Caroig.