L’AVL acusa el conseller Rovira d’atiar el conflicte lingüístic i li retreu que vulneri l’estatut

  • Ahir el conseller va dir: “No crec que l’AVL tinga la veritat absoluta, com no la té ningú”

VilaWeb

Redacció

25.08.2023 - 10:48
Actualització: 28.08.2023 - 22:38

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha publicat un comunicat en resposta de les declaracions del conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, que ahir va posar en qüestió l’autoritat lingüística de la institució –“no crec que l’AVL tinga la veritat absoluta, com no la té ningú”, digué– i va proposar que cadascú triés l’ortografia que preferís a l’hora d’escriure, sigui oficial o no. Les declaracions de Rovira responien a un piulet polèmic que la Conselleria d’Agricultura va publicar abans-d’ahir, i que més tard va ser esborrat, escrit en ortografia no oficial.

Al text, que consta de set punts, l’AVL recorda: “L’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana establix que ‘l’Acadèmia Valenciana de la Llengua és la institució normativa de l’idioma valencià’ (art. 6.8). Qualsevol intent d’apartar-se del que prescriu l’estatut comportaria una irresponsabilitat i un gran perjuí per a la societat valenciana i per a la normalització de la llengua pròpia.”

Així, afegeix: “L’estatut afirma que ‘la normativa lingüística de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua és d’aplicació obligatòria a totes les administracions públiques de la Comunitat Valenciana’ (art. 41). Qüestionar l’obligatorietat dels pronunciaments de la nostra institució és qüestionar la norma institucional bàsica dels valencians: l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana.”

Tot seguit, diu: “El fet de projectar la idea que pot haver-hi més d’una normativa lingüística és completament improcedent i allunyat dels objectius que ha de perseguir un govern. A més, posa en perill tot el sector cultural i educatiu i, en general, tots els àmbits d’ús de la llengua, que, amb la projecció de les noves tecnologies, necessita una llengua estàndard consensuada; un consens reconegut, gràcies a la tasca de milers i milers d’usuaris, per la majoria de la societat valenciana i que compta amb una llarga tradició ortogràfica (Normes de Castelló de 1932).”

Més endavant, l’AVL acusa Rovira d’atiar el conflicte lingüístic per mitjà de debats ja tancats. “El fet de posar en dubte la mateixa AVL i la seua normativa lingüística, així com pretendre revifar un conflicte que s’ha demostrat socialment estèril i artificial, incidix negativament en la vertebració lingüística, cultural i social del nostre poble. […] El diàleg i el consens van presidir la creació de l’Acadèmia, com ho testimonia el preàmbul de la llei de creació de l’AVL que reproduïx el dictamen del Consell Valencià de Cultura. També el diàleg i el consens són els instruments que empra l’AVL en la seua actuació quotidiana, com s’ha demostrat al llarg dels anys.”

És per això que l’organisme acaba dient: “El valencià, la nostra llengua, la pròpia i històrica dels valencians, necessita que s’use en tots els àmbits de manera homogènia i que es dignifique. Qualsevol fragmentació o diversificació de la norma lingüística és fora del sentit comú, fora d’una visió de futur i fora del sentit institucional que esperem dels nostres governants.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor