L’avantprojecte de llei de Memòria Democràtica del Consell preveu 4,48 milions d’euros per exhumar fosses comunes

  • La Conselleria de Justícia xifra en unes 300 les fosses comunes existents al País Valencià

VilaWeb

ACN

11.11.2016 - 17:14

L’avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Generalitat Valenciana preveu 4,48 milions d’euros en la seva memòria econòmica destinats a l’exhumació de les fosses comunes de la guerra civil i el franquisme. Així ho ha explicat la consellera de Justícia i Reformes Democràtiques Gabriela Bravo en la conferència de premsa posterior al ple del Consell, que ha aprovat l’avantprojecte de llei, que serà enviat a les Corts una vegada que obtingui l’informe del Consell Jurídic Consultiu. La consellera Bravo ha exposat a preguntes dels mitjans que en l’actualitat s’estima que hi ha unes 300 fosses comunes al País Valencià (71 a la demarcació de Castelló, 184 a de València i 44 a d’Alacant) i que el preu aproximat d’exhumar cada fossa comuna seria d’uns 15.000 euros. A aquesta quantitat se suma el cost de delimitació i verificació de cada fossa comuna, xifrat en uns 3.000 euros.

Bravo ha indicat que l’administració anirà actuant, a través del futur Institut de la Memòria, a mesura que les entitats memorialistes i les famílies sol·licitin la recuperació dels cossos. La llei preveu establir un Cens de víctimes i que la Generalitat realitzi actuacions de recuperació i identificació de les restes de les víctimes desaparegudes a través de l’elaboració de mapes de localització.

A més, autoritzarà tota localització, exhumació i identificació de restes, d’acord amb els protocols aprovats, i la construcció sobre terrenys o la remoció dels mateixos quan es presumeixi l’existència de restes.Així mateix, denunciarà a l’autoritat judicial l’existència d’indicis de comissió de delictes que s’aprecien en ocasió de les localitzacions, identificacions o troballes de restes que es produeixin.

La futura norma es basa en la Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i s’amplien els drets dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura del general Franco. L’avantprojecte de Llei de la Memòria Democràtica s’articula sobre els principis de veritat, justícia, memòria i reparació.

La norma consagra el dret de les víctimes a que es faci justícia i, per ells, les obligacions de les institucions a adoptar les mesures necessàries perquè les possibles violacions dels Drets Humans no queden impunes. En aquest sentit, la nova llei estableix la realització d’un protocol de posada en coneixement en el cas que existissin indicis de la comissió de Delictes. L’inici d’accions processals en nom de la Generalitat quan s’aprecien indicis en els casos de localització i restes.

La llei pretén impulsar el dret a la memòria democràtica. Entre les accions que estan previstes en la llei insta la Generalitat a reclamar fons documentals estatals d’aquella època, relacionats amb el País Valencià i que s’impulsen mesures per a la restitució del patrimoni documental confiscada per les forces franquistes.

Així mateix, durà a terme la regulació dels Llocs i Itineraris de la Memòria Democràtica i inclourà la Memòria Democràtica en el currículum de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), del Batxillerat i de l’Educació Permanent de persones adultes, així com en els plans de formació del professorat i en els estudis universitaris que correspongui. A més, s’impulsarà la realització de projectes d’investigació i divulgació sobre la matèria.

28 de març dia de la Memòria, en record a Miguel Hernández
Pel que fa al dret a la reparació i reconeixement a les víctimes, la llei encomana a la Generalitat que promogui mesures en el marc del Pla Estratègic de Memòria Democràtica, que contindrà els objectius i prioritats que han de regir aquesta política. I declara com a dia de record i homenatge de les víctimes, el dia 28 de març, en record de la mort del poeta Miguel Hernández.

L’avantprojecte recull la prohibició de l’exhibició pública de símbols i elements contraris a la memòria democràtica i determina com es previndran i s’evitaran els actes públics que suposin un menysteniment de la dignitat de les víctimes o els seus familiars o homenatges al franquisme o els seus responsables. A més, es procedirà a la revisió i invalidació de totes les distincions, nomenaments, títols honorífics i altres formes d’exaltació de persones vinculades a la defensa del règim franquista. L’avantprojecte inclou un règim sancionador amb multes compreses entre els 200 i els 150.000 euros en funció de la gravetat de la infracció.

Pla Estratègic de la Memòria Democràtica
La llei estableix que la Generalitat durà a terme un Pla Estratègic de Memòria Democràtica de caràcter quadriennal en el qual es fixaran les actuacions a dur a terme i es realitzarà un informe anual sobre els treballs realitzats i que serà remès a les Corts. La norma també preveu la creació de l’Institut Valencià per la Memòria Democràtica, els Drets Humans i les Llibertats Públiques. Serà un organisme autònom encarregat de realitzar les tasques d’estudi, investigació i impuls de les mesures establertes a la llei. S’hi integra el Consell de la Memòria Democràtica, com a òrgan col·legiat consultiu i de participació del moviment memorialista que opera al País Valencià. Aquest organisme compta amb una dotació pressupostària per a la seva posada en funcionament durant l’any 2017 de 224.000 euros.

En les disposicions finals de l’avantprojecte de llei s’estableix un termini màxim d’un any a partir de la seva entrada en vigor per a procedir a l’eliminació d’elements contraris als valors democràtics. Finalment, se sol·licita al govern valecnià que requereixi al govern espanyol la creació d’una Comissió de la Veritat, alhora que preveu la creació d’una d’àmbit autonòmic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor