L’Autoritat de Protecció de Dades defensa crear una llei per fer el cens de l’1-O

  • Nega que l'ATC hagi obtingut dades de forma il·legal

VilaWeb
Redacció
19.07.2017 - 14:49

Nega que l’ATC hagi obtingut dades de forma il·legal

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

La directora de l’Autoritat de Protecció de Dades, Maria Àngels Barbarà, ha defensat que es creï una llei per fer el cens del referèndum de l’1-O i que si és “vigent i correcta” no hi haurà cap problema en la protecció de dades.

En la seva compareixença en la Comissió d’Assumptes Institucionals del Parlament aquest dimecres, ha expressat la necessitat de crear una llei que habiliti el cens que tingui “l’abast necessari per fer un tracte adequat” de les dades dels ciutadans.

Ha sostingut que la legalitat d’una consulta no es determina per la protecció de dades, sinó per tenir una llei que habiliti el cens, però ha assenyalat que si “després s’impugna és un altre tema”.

Preguntada per les declaracions del jutge i exsenador d’ERC, Santi Vidal, que va assegurar que l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) podria disposar de dades fiscals dels contribuents i que aquestes podrien haver-se obtingut de forma il·legal, Barbarà ha negat que s’hagin obtingut dades de forma il·lícita.

Ha explicat que l’Autoritat de Protecció de Dades va rebre 37 denúncies per les declaracions de Vidal, però que van realitzar una auditoria a l’ATC i no va detectar cap irregularitat en l’obtenció de dades fiscals dels ciutadans, per la qual cosa ha avisat que si no aporten noves proves les denúncies seran arxivades.

La diputada de Cs Sonia Sierra i la del PP Esperanza García han preguntat a Barbarà si garanteix que no s’utilitzaran les dades dels catalans per fer un cens per al referèndum i la popular l’ha acusada de defensar que es facilitessin els censos municipals per celebrar el 9N.

Barbarà ha assegurat que el cens del 9N estava emparat en la llei de consultes refrendàries del 2010, que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional (TC), però que, al seu judici, en aquell moment es podien utilitzar els registres de població.

El diputat de JxSí Fabián Mohedano també ha reivindicat la legalitat del 9N, ja que “la gent anava a votar amb el DNI i en cap moment es va utilitzar cap tipus de dades”.

DIRECTIVA EUROPEA

Barbarà ha sostingut que actualment és “un període de transició” en relació a la protecció de dades, ja que s’ha d’aplicar la directiva europea sobre protecció de dades i dret a la privadesa.

El portaveu adjunt del PSC Ferran Pedret ha reclamat “fer un esforç per anticipar-se al que pot passar en els propers deu anys” i repensar l’estructura de l’Autoritat de Protecció de Dades.

El president de SíQueEsPot, Lluís Rabell, ha alertat que hi ha “una gran dificultat d’adaptació d’aquesta directiva a realitats i desafiaments concrets” i ha demanat més recursos i eines per aplicar-la.

D’altra banda, la ‘cupaire’ Anna Gabriel ha criticat que hi ha “zones de risc” sobre la protecció de dades, com els sous dels alts càrrecs o algunes pràctiques dels cossos de seguretat, i ha criticat que no s’hagi pres cap mesura per perseguir aquestes qüestions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor