L’autobús més negre, cap a Tiana

  • El 22 i 23 de gener aquesta població del Maresme acull la quarta edició del festival de novel·la negra catalana Tiana Negra

VilaWeb
Roger Cassany
11.01.2016 - 22:00

No és un autobús qualsevol. Ni tan sols farà un trajecte qualsevol. Sortirà el 23 de gener a les 10.15 de l’Arc de Triomf de Barcelona i anirà carregat de lectors i afeccionats de novel·la negra cap a un lloc concret: Tiana (Maresme). A les 22.15 farà la ruta a l’inrevés. Entremig: presentacions de llibres, xerrades informals amb els autors, signatures, taules rodones amb periodistes i policies, projeccions de documentals, un combat de boxa literària entre en Titot (Francesc Ribera) i en Damià del Clot (actual batlle de Vilassar de Mar), autors tots dos de novetats literàries, i presències destacades com les de François Thomazeau, un dels pares de la nova novel·la negra marsellesa, i la d’Esperança Camps, actual consellera de Cultura de les Illes, en aquesta ocasió com a autora de dues novel·les del gènere… Tot plegat, dinar inclòs i amb un 5% de descompte en la compra de llibres, per 25 euros. Aquest ‘autobús negre’ és la iniciativa estrella de la quarta edició del festival Tiana Negra, de novel·la negra catalana, comissariat des de la primera edició per l’escriptor Sebastià Bennasar (bloc de VilaWeb). Les inscripcions per a l’autobús, ací: ballaruga1@gmail.com

Però com explica el mateix Bennasar en declaracions a VilaWeb, ‘el festival no para de créixer any rere any, tant en oferta i propostes, com en visitants’ (l’any passat ja van ser més de sis-cents, més del doble que en la primera edició). I tot i que l’autobús negre només funcionarà dissabte, divendres al vespre ja hi ha un reguitzell d’activitats (programa), amb un homenatge al col·lectiu Ofèlia Dracs (amb presència d’almenys sis membres del grup entre els quals Maria Antònia Oliver, Antoni Serra, Joaquim Carbó i Margarida Aritzeta), la presentació del llibre ‘Besòs Mar’, de Lluís Bosch, i el lliurament del premi memorial Agustí Vehí vila de Tiana.

Aquesta serà la primera edició amb presència d’un autor internacional, François Thomazeau, un dels autors del gènere més en auge a l’estat francès, que clourà el festival, i del qual per primera vegada se n’ha traduït una novel·la (Consulting) en català, essent també la primera vegada que és traduït a l’estat espanyol.

Una altra de les novetats d’enguany és també la taula rodona ‘Periodisme d’investigació, quan la realitat supera la ficció’, amb Jordi Borràs (autor de ‘Desmuntant Societat Civil Catalana’), Laura Andrés (autora de ‘Vides apuntalades’) i Gemma Garcia (autora de ‘Els senyors del boom’). Per Bennasar, aquesta xerrada permetrà descobrir una vegada més ‘els vincles entre el periodisme d’investigació i la novel·la negra, ja sigui perquè els novel·listes es nodreixen de la informació periodística o bé perquè els mateixos periodistes d’investigació sovint acaben recorrent a la novel·la per explicar allò que saben però que no poden publicar als respectius diaris.’

La consellera de Cultura de les Illes hi presentarà dues novel·les
També serà la primera vegada que un conseller dels governs del país participa al festival i que, a mes, ho fa com a autor. És el cas d’Esperança Camps, menorquina i actual consellera de Cultura del govern balear. Camps serà al festival tots dos dies: divendres participarà a l’homenatge al col·lectiu Ofèlia Dracs i dissabte presentarà les seves dues darreres novel·les ‘La Cara B’ (Llibres del Delicte) i ‘L’illa sense temps’ (Meteora), l’una publicada el 2015 i l’altra aquesta mateixa setmana.

‘Festival de proximitat’
El Tiana Negra s’ha erigit cada vegada més com a prèvia del BCNegra, el festival de novel·la negra de Barcelona, que es fa cada any entre finals de gener i primers de febrer. Bennasar, però, explica que en cap cas es tracta de fer cap concurrència al certamen barceloní sinó de complementar-s’hi. De fet, el festival maresmenc té característiques úniques i pròpies que el singularitzen: és el primer festival de novel·la negra catalana i en català; i, sobretot, en paraules de Bennasar, ‘és un festival de proximitat, perquè la majoria d’autors convidats passen el dia a Tiana, cosa que implica que el contacte i l’intercanvi d’impressions entre autors i lectors va més enllà de les xerrades i conferències previstes i sovint acaba amb trobades informals, converses, cafès i copes de vi compartides.’

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor