07.02.2022 - 10:24
|
Actualització: 07.02.2022 - 11:12
La presidenta del parlament, Laura Borràs, ha assegurat que no dimitirà arran del cas de Pau Juvillà, que ha perdut el seu escó per ordre de la Junta Electoral espanyol (JEC). “La meva dimissió es veuria com una renúncia. Hi ha la temptació de pensar que hem tingut una estratègia fallida, però estic més convençuda que mai que és l’estratègia correcta”, ha dit en una entrevista a RAC-1. En aquest sentit, Borràs ha explicat que ara fa dos caps de setmana es va trobar a Manresa amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a qui va proposar una resposta de resistència col·lectiva davant de la JEC: “La nostra resposta ha d’estar a l’altura de l’agressió, no ens podem defensar només amb el reglament del parlament. La resposta ha de ser col·lectiva, de país”, ha dit. I ha lamentat que “la proposta que vaig fer a l’independentisme no va ser acceptada”.
La presidenta del parlament no ha volgut precisar els detalls de la seva proposta, tan sols ha dit que havia d’incloure institucions, partits i ciutadania, però ha reiterat que “som aquí perquè no s’ha volgut anar fins a les últimes conseqüències.” I en l’entrevista ha donat entenent que demanava que el govern de la Generalitat es comprometés a desobeir la sentència del 25% de castellà a les escoles. “La meva proposta era sortir dilluns (31 de gener) explicant la proposta. Però es comencen a trencar confiances. Perquè no hi ha la voluntat de fer-ho, de voler assumir compromisos. No s’ha volgut fer aquest embat. Em vaig sentir molt inútilment exposada després d’haver fet una proposta sincera i franca per dir prou a la humiliació permanent.”
I encara ha afegit: “La defensa ha de ser unitària i la meva proposta engloba partits i institucions, una proposta de país per a defensar-nos com a país. Com que no hi renuncio no la vull explicar amb pèls i senyals. I ara som aquí perquè aquesta proposta no ha estat acceptada.”
Borràs també s’ha defensat dient que el precedent del cas de la retirada de l’escó del president Quim Torra ha perjudicat aquest cas, perquè la JEC “ha convertit en llei” aquell precedent. “Crea un precedent, avalat pel Suprem, i la JEC actua com si fos Suprem i parla de principi executivitat d’actes administratius. I la JEC ens va dir que ja havia expedit la credencial de la candidata de Lleida següent (…). Els funcionaris saben quin és l’estat de coses de l’ordenament jurídic, que són les conseqüències d’actes administratius que tenen fermesa. I amb això els amenaça el codi penal. Els uixers, el mosso que hi ha a la porta, el seu correu, el seu telèfon, el seu sou… tot això té a veure amb la gestió de l’escó que afecta funcionaris.”