27.07.2022 - 08:36
|
Actualització: 27.07.2022 - 11:59
La presidenta del parlament, Laura Borràs, ha reivindicat novament la seva innocència, una volta el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit d’obrir-li judici oral arran del suposat fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). “Reivindico la meva innocència a capa i espasa i he denunciat que sóc víctima de lawfare, d’una persecució política”, ha dit en un enfilall a Twitter, en què denúncia totes les irregularitats de la causa.
Així mateix, Borràs explica que l’obertura de la causa, en mans de la jutgessa Sílvia Mejía, ja va ser irregular perquè, tot i ella ser diputada, la magistrada va decidir de començar una investigació prospectiva. “No cercaven aclarir uns fets, sinó investigar una persona”, continua. I assenyala els llaços de la magistrada amb Ciutadans.
L’octubre del 2018, continua la presidenta, es va apartar el fiscal que portava el seu cas perquè el seu lloc l’ocupés Teresa Duerto, la fiscal que també persegueix el cap de l’oficina del president Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, arran d’una possible malversació per un peatge d’11,44 euros.
Sobre el fraccionament de contractes, Borràs el refusa. “Jo nego rotundament que fraccionés contractes, i la instrucció dels Mossos també. El fraccionament, amb tot, no és un delicte, sinó una irregularitat administrativa, no una causa penal”, afegeix. Aporta un report de la policia catalana que detalla que no hi ha prou elements per a concloure que hi hagués irregularitats en els contractes de la ILC.
Arran d’això, la presidenta assegura que la jutgessa va voler apartar els Mossos de la causa, tot al·legant que filtraven informació sobre la investigació a la premsa. “Justament des que investiga la Guàrdia Civil és quan es produeixen filtracions, sempre coincidint amb moments significats políticament”, diu, amb referència a la campanya electoral espanyola i el congrés de Junts a Argelers.
Borràs enumera nou decisions de la jutgessa que ha hagut de llegir a la premsa abans de rebre’n cap mena de notificació pel seu advocat, Gonzalo Boye. “Després de quatre anys, en els quals se m’ha acusat de quatre delictes, a l’hora de la veritat la fiscalia no pot sostenir els dos més greus, que es poden vincular a la corrupció: malversació i frau. Qui em rescabalarà d’aquestes acusacions falses i malicioses que cerquen destruir-me?”, es pregunta.
Actualment, la fiscalia l’acusa de prevaricació i falsedat documental i, arribats en aquest punt, la mesa del parlament de demà decidirà si la suspèn com a presidenta aplicant l’article 25.4 del reglament de la cambra, que Borràs recorda que és previst per a “corrupció lucrativa”, és a dir, per a lucre personal –que seria un delicte de malversació–, fet que no passa en el seu cas.
“No hi pot haver corrupció si no es reclama responsabilitat civil. I no es demana perquè no hi ha hagut cap perjudici per a l’administració”, conclou, tot desitjant que els membres de la mesa es comportin com a demòcrates i prenguin la decisió política més equànime.
Vegeu ací l’enfilall de Laura Borràs:
L’inici ja va ser irregular. La jutgessa Sílvia Mejía, essent jo diputada i sense ser competent per investigar-me, va iniciar una investigació prospectiva, expressament prohibida per l’ordenament jurídic i inconstitucional: no buscava aclarir uns fets, sinó investigar una persona pic.twitter.com/qJMscWt47H
— Laura Borràs 🎗 (@LauraBorras) July 26, 2022
La jutgessa Sílvia Mejía, propera a C’s, va seguir amb la investigació i l’octubre de 2018 el fiscal adscrit al seu jutjat va ser apartat d’aquest cas concret i substituït per Teresa Duerto Argemí, la mateixa fiscal que investiga @josepalay per malversació: 11,44 euros de peatge pic.twitter.com/iYH31Kfq3G
— Laura Borràs 🎗 (@LauraBorras) July 26, 2022
L’explicació de per què no es pot parlar en cap cas de fraccionament de contractes la va fer de manera molt clara l’Oriol Ponsatí-Murlà, director de la ILC, en aquesta entrevista al programa Més 3/24 de TV3. https://t.co/hR1x2timwL
— Laura Borràs 🎗 (@LauraBorras) July 26, 2022
Després de l’informe, la jutgessa aparta Mossos de la investigació i l’adjudica a la G. Civil. L’excusa van ser “filtracions” sobre la investigació. Justament des que investiga la GC és quan es produeixen filtracions, sempre coincidint amb moments significats políticament.
— Laura Borràs 🎗 (@LauraBorras) July 26, 2022
Sempre he tingut coneixement de les informacions judicials per la premsa abans que pels advocats.
S’han filtrat:
❌ l’exposició raonada de la instrucció del Jutjat 9 al Suprem.
❌ l’auto admetent la competència.
❌ l’informe del fiscal del Suprem.
(…)— Laura Borràs 🎗 (@LauraBorras) July 26, 2022
La primera notícia que estava essent formalment i il·legalment investigada (abans, amb el secret de sumari, no tinc dret a defensa) arriba el juny de 2019 a través de la Secretaria del Congrés de Diputats (no a través del Jutjat): hi ha un procediment penal obert contra mi.
— Laura Borràs 🎗 (@LauraBorras) July 26, 2022
El component de persecució política que envolta el cas és tan evident que ha estat admès per representants de la CUP i d’ERC. També entitats com Òmnium Cultural tenen aquest convenciment. Veure vídeos
Marta Vilalta (ERC) pic.twitter.com/51ellLskl5— Laura Borràs 🎗 (@LauraBorras) July 26, 2022
Vídeo de Xavier Antich (Òmnium) pic.twitter.com/mCh6M0PkXN
— Laura Borràs 🎗 (@LauraBorras) July 26, 2022
Després de 4 anys en què se m’ha acusat de 4 delictes, a l’hora de la veritat la fiscalia no pot sostenir els 2 + greus,que es poden vincular al concepte de corrupció: malversació i frau.
Qui em podrà rescabalar d’aquestes acusacions falses i malicioses que buscaven destruir-me?— Laura Borràs 🎗 (@LauraBorras) July 26, 2022
Convé recordar la finalitat amb què l’article 25.4 va ser impulsat per la CUP: es defensa que la suspensió s’ha de produir quan hi ha “corrupció lucrativa” (posar la mà a la caixa per a lucre personal) i ja ha quedat evidenciat que aquest no és el cas. pic.twitter.com/Wfu7gglUem
— Laura Borràs 🎗 (@LauraBorras) July 26, 2022
Com molt bé explica el meu advocat @boye_g , no hi pot haver corrupció si no es reclama responsabilitat civil. I no es demana perquè no hi ha hagut CAP perjudici per a l’administració. pic.twitter.com/ETgwhDjo2m
— Laura Borràs 🎗 (@LauraBorras) July 26, 2022
Tenint en compte totes aquestes circumstàncies, espero, desitjo i vull creure que els membres de la Mesa actuaran com a diputats demòcrates, respectuosos amb els drets fonamentals, i no pas com a jutges o inquisidors i prendran, en consciència, la decisió política més equànim.
— Laura Borràs 🎗 (@LauraBorras) July 26, 2022