L’auditoria del Barça revela descontrol amb Bartomeu i una massa salarial disparada

  • La gestió de Bartomeu va disparar la massa salarial d'un 61% en tres anys i va deixar un deute de 1.350 milions fins al març del 2021

VilaWeb
Ferran Reverter, en conferència de premsa.
EFE
06.10.2021 - 14:14
Actualització: 06.10.2021 - 15:38

L’auditoria encarregada per la nova cúpula del FC Barcelona a Deloitte revela descontrol i improvisació en la gestió del dia a dia del club i de la política de fitxatges en l’etapa de Josep Maria Bartomeu, la gestió de la qual va disparar la massa salarial d’un 61% en tres anys i va deixar un deute de 1.350 milions fins al març del 2021, incloent-hi els compromisos futurs.

El director general del Barça, Ferran Reverter, ha explicat en la presentació d’aquesta auditoria a l’Auditori 1899 del Camp Nou que, en paral·lel a aquest informe, han encarregat una investigació a fons del funcionament del club per a les setmanes vinents.

La investigació se centra en tres àrees: l’Espai Barça, intermediaris i proveïdors. “Quan acabi, el Barça decidirà quina és la millor manera de procedir, si una acció de responsabilitat o una altra mena d’accions judicials. Ho decidirem. Ara seria precipitat”, ha dit Reverter.

L’auditoria analitza la gestió del club durant les temporades 2018-19, 2019-20 i els nou mesos de la 2020-21 fins al 31 de març, quan va prendre possessió la nova junta, i posa de manifest greus deficiències de gestió de la junta directiva anterior, en el mandat de la qual es va augmentar, en tres anys, d’un 61% la massa salarial –de 471 a 759 milions d’euros–, d’un 56% les despeses de gestió i d’un 600% els costs financers.

Reverter ha dit que la nova Junta Directiva, encapçalada per Joan Laporta, s’havia trobat un club amb una gestió “nefasta i improvisada” de la junta anterior, que havia deixat l’entitat amb un patrimoni negatiu i en situació de fallida comptable, amb un flux de caixa operatiu nul i amb dificultats fins i tot per a pagar les nòmines.

L’auditoria constata que els fitxatges es van fer a preus elevats i amb clàusules que van disparar la despesa salarial. Reverter ha afegit que, si no haguessin actuat, els salaris d’aquesta temporada haurien estat de 835 milions, un 108% dels ingressos recurrents.

L’anàlisi també ha trobat despeses d’intermediació significatives i poc habituals en anys anteriors, com ara comissions en operacions de compra-venda de jugadors entre el 20% i el 30% per cent, al contrari que el 5% habitual.

Sense citar noms de futbolistes, ha dit que l’anterior junta va assignar a un jugador un salari de 9 milions la primera temporada, que després saltava als 19 milions la segona i als 28 la tercera.

L’auditoria també parla de pràctiques com ara l’esborrat de correus de treballadors noranta dies després d’haver plegat i denuncia que en moltes ocasions els directius no feien servir els ordinadors del club o bé que redirigien els correus rebuts als seus comptes oficials de correu de club a comptes de correu particular. Això, segons que diu Reverter, ha fet encara més difícil de saber el funcionament del dia a dia de l’entitat.

Més denúncies de la gestió anterior arran de l’auditoria són la manca d’inversions en instal·lacions esportives i de controls interns al club i la infravaloració del cost de projectes com ara l’Espai Barça, estimat al començament en 600 milions d’euros i que podria acabar costant més del doble.

Quant al deute financer, va créixer en 514 milions en tres anys, dels 159 milions del juny del 2018 als 673 acumulats el març del 2021. El deute total de l’entitat, incloent-hi més compromisos i passius diversos, arriba als 1.350 milions d’euros, tal com ja va avançar el president Joan Laporta fa uns mesos.

Al deute financer, s’hi ha d’afegir: ajornaments de salaris de jugadors (389 milions), els litigis en curs (91 milions), compromisos relacionats amb l’Espai Barça (56 milions) o bé ingressos anticipats d’una part dels drets audiovisuals de la temporada (79 milions).

Així mateix, Reverter ha denunciat que el Camp Nou tenia problemes estructurals –més de 900 pendents de solucionar– que han obligat a invertir 1,8 milions d’euros. I ha precisat que, tal com estava, l’estadi no hauria pogut obrir les portes si s’haguessin aixecat abans les restriccions per la pandèmia.

Per una altra banda, Reverter ha confirmat que el club preveu de tancar la temporada 2021-2022 amb 5 milions de beneficis, i que l’exercici 2020-2021 es va tancar amb 481 milions de pèrdues a causa d’haver ingressat 631 milions i haver tingut unes despeses de 1.136 milions.

En aquest sentit, ha explicat que les pèrdues del curs passat per l’impacte de la covid, segons els criteris de la lliga espanyola, van ser de 91 milions. “Per tant, sense la pandèmia, el Barça hauria perdut 390 milions igualment”, ha conclòs.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor