L’Audiència Nacional ordena continuar el procés de les quotes participatives de la CAM

  • La Secció Tercera de la sala penal de l'Audiència Nacional ha ordenat que continue la instrucció i investigació de les quotes participatives de la CAM, revocant d'esta manera la decisió del jutjat d'instrucció Central número 3, que el mes de març del 2014 va acordar sobreseure el procediment.

VilaWeb
Redacció
22.06.2016 - 16:30

MÚRCIA, 22 (EUROPA PRESS)

La Secció Tercera de la sala penal de l’Audiència Nacional ha ordenat que continue la instrucció i investigació de les quotes participatives de la CAM, revocant d’esta manera la decisió del jutjat d’instrucció Central número 3, que el mes de març del 2014 va acordar sobreseure el procediment.

Cap recordar que esta causa sobre preferents i deute subordinat afecta més de 35.000 persones i es remunta a l’any 2011, quan l’advocat murcià Diego de Ramón, ha presentat set querelles.

De Ramón, que representa 850 persones que van quedar excloses en la fase d’instrucció ultima com titulars de les quotes participatives, va apel·lar contra l’arxiu de la causa i ara l’Audiència Nacional li dóna la raó, ordenant que el procés continue “sense arxivar-se”, tal com explica el mateix lletrat a Europa Press.

En concret, la sentència notificada este dimarts a la qual ha tingut accés Europa Press sosté que la investigació cal si l’emissió i comercialització dels productes es va fer “seguint un pla preordenat de recapitalització davant de la situació de crisi real de l’entitat, amb ocultació conscient als inversors de la naturalesa del producte i situació de l’entitat”, tal com “sembla indicar” la prova testifical i l’argumental practicada.

En concret, l’Audiència Nacional explica que la causa és pertinent si la venda de les quotes participatives es va fer “aprofitant la generalitzada ignorància” dels clients “sobre el producte que se’ls transmetia en realitat, i amb certa o molt alta probabilitat que les inversions realitzades patiren, després d’un inicial sosteniment del valor de la inversió al mercat, una sobtada desvalorització”.

Esta desvalorització, segons la Sala, “no podia ser desconeguda per als qui conegueren la real situació deficitària de la CAM”.

Per tot això, l’Audiència Nacional estima que concorren, indiciàriament, “elements per a sustentar la qualificació dels fets com presumptament delictius”, procedint la continuació del procediment.

En concret, demana que s’investiguen les circumstàncies que van concórrer en la comercialització de “tals productes complexos i de risc”, així com el perfil dels clients als qui tals productes es van distribuir”.

A més, si les quotes participatives finalment es van distribuir en un 99% entre minoristes, tal com sostenen els recurrents, l’Audiència Nacional creu que “això constituiria una pràctica expressament contrària a les indicacions de la CNMV”.

I és que la CNMV “ja va estimar irregular la previsió de distribució al 70% entre minoristes i només en un 30% entre inversors qualificats per l’alt percentatge de minoristes”, destaca.

Per tant, si efectivament les quotes van acabar al 99% en mans de minoristes, “deuria investigar-se si la inversió secundària va constituir alhora una nova maniobra d’ocultació a la CNMV de la realitat de l’operació”, segons la Sala.

En concret, demana que s’investigue si les quotes participatives que es van vendre a l’escàs marge de temps que les mateixes han estat rendibles han estat, precisament, les adquirides pel 31% d’inversors qualificats i els perjudicats han resultat ser, precisament, aquest 70% dels no qualificats”.

Tot això, segons l’Audiència Nacional, “exigix la pràctica de testifical de clients i de comercials conforme ja venia acordat en este procediment per sentència de data 29 de juliol de 2014, devent recaptar-se qual ha estat la informació real que els adquirents de les quotes participatives van rebre”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor