14.01.2018 - 22:00
L’Audiència espanyola acull des d’avui el judici pel presumpte finançament il·legal de les campanyes electorals del PP valencià a les eleccions autonòmiques i municipals del 2007 i generals del 2008, amb Francisco Camps com a candidat i president del partit. A la banqueta hi ha vint acusats, amb part de la cúpula del partit en aquella època i els empresaris acusats de finançar el PP valencià de manera irregular. La fiscalia demana set anys i nou mesos per a l’ex-vice-president de la Generalitat, Vicente Rambla, així com per a l’ex-secretari general del PP valencià Ricardo Costa, l’ex-vice-secretari general David Serra i l’ex-gerent, Cristina Ibañez. Estan acusats de tres delictes electorals, un per cada campanya, i d’un delicte de falsedat documental.
Les principals acusacions però són per als considerats dirigents de les empreses de la trama Gürtel: Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, també conegut com El Bigotis. Per a ells, la fiscalia sol·licita 24 anys i mig, i 27 anys per a Álvaro Pérez. Als delictes electorals i al de falsedat documental la fiscalia afegeix en aquests casos els delictes contra la Hisenda Pública.
Els empresaris admeten finançament irregular
Nou dels empresaris acusats han admès al jutge la seva participació en el finançament irregular del PP valencià a canvi d’atenuar les seves condemnes. Es tracta dels empresaris Antonio i Alejandro Ponsa, de l’empresa Piaf, Enrique Gimeno (FACSA), Gabriel Batalla (Lubasa), Rafael Martínez i Tomás Martínez (Pavimentos Suroeste i CHN Obras), José Francisco Bevià, Enrique Ortíz i Vicente Cotino (Sedesa). Tots estan acusats de falsedat documental. Amb la confessió podrien reduir la condemna a penes inferiors a dos anys i evitar l’entrada en presó.
Així mateix, el considerat cap de la Gürtel, Francisco Correa, ha remès un escrit aquest passat dimecres admetent que els fets que descriu la fiscalia Anticorrupció en l’acusació són certs i que el PP valencià li hauria abonat alguns serveis amb pagaments en negre i factures fictícies. En l’escrit, assenyala que l’empresa Orange Market, filial valenciana de la Gürtel, es va crear ‘perquè vàrem deixar de treballar pel PP en la seu de Gènova de Madrid’. Correa indica que Álvaro Pérez ‘El Bigotis’ es va posar en contacte amb l’ex-president de la Generalitat Francisco Camps, ‘qui li va proposar organitzar esdeveniments amb el PP de València’.
‘És cert que el pagament dels serveis professionals que es varen prestar al PP de València en campanyes electorals i altres esdeveniments es varen abonar a Orange Market de tres maneres: mitjançant factures correctes, amb pagaments en ‘B’ i mitjançant la creació de factures fictícies que es varen girar a diferents empresaris per treballs no realitzats’, reconeix el cap de la Gürtel al seu escrit.
Camps, Bárcenas i Cotino, entre els testimonis
El judici arrenca amb les qüestions prèvies i es preveu que el 18 de gener comencin les primeres declaracions de testimonis amb la de José Luis Peñas, el regidor de Majadahonda pel PP que va destapar el cas Gürtel a través de les seves gravacions. Al llarg del judici, també compareixeran a l’Audiència espanyola com a testimonis l’ex-tresorer del PP Luis Bárcenas (13 de febrer) i l’ex-president de la Generalitat Valenciana Francisco Camps així com l’ex-president de les Corts Valencianes i ex-director de la policia espanyola Juan Cotino (tots dos el 7 de març).
Tercera peça del Gürtel valencià
El judici pel finançament irregular és tracta de la tercera de les peces separades del Gürtel valencià que arriba al jutjat. La primera va ser el conegut com ‘cas dels vestits’, jutjat al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, entre desembre del 2011 i gener del 2012. Un jurat popular va absoldre l’ex-president Camps i l’ex-secretari general del PPCV Ricardo Costa, en no considerat provat que varen rebre regals a canvi de favors polítics.
Entre el 2015 i el 2016, amb diversos ajornaments, el TSJ valencià va acollir el judici per l’anomenat cas Fitur, que jutjava les irregularitats en l’organització del pavelló de la Generalitat Valenciana en fira de turisme entre el 2005 i el 2009. La sentència va condemnar l’ex-consellera de Turisme Milagrosa Martínez a 9 anys de presó, 13 anys per a Francisco Correa i Pablo Crespo així com 12 anys per a Álvaro Pérez, entre altres. El TSJ va absoldre l’altra exconsellera investigada, Angélica Such, mentre que Milagrosa Martínez va poder evitar l’ingrés en presó amb el pagament d’una fiança de 15.000 euros.