L’Audiència Nacional estudia el divendres l’extradició d’un informàtic rus a EUA per ingerència en les eleccions

  • La Sala penal de l'Audiència Nacional estudiarà divendres que ve, 22 de setembre, la petició dels Estats Units d'extraditar a Piotr Levashov, un informàtic rus, per la seva presumpta ingerència en les últimes eleccions presidencials en les quals Donald Trump va resultar guanyador.

VilaWeb
Redacció
17.09.2017 - 12:35

MADRID, 17 (EUROPA PRESS)

La Sala penal de l’Audiència Nacional estudiarà divendres que ve, 22 de setembre, la petició dels Estats Units d’extraditar a Piotr Levashov, un informàtic rus, per la seva presumpta ingerència en les últimes eleccions presidencials en les quals Donald Trump va resultar guanyador.

Levashov, de 36 anys i resident a Sant Petersburg, va ser arrestat, en col·laboració amb agents del FBI, el passat 9 d’abril a Barcelona quan es trobava de vacances amb la seva dona i el seu fill.

El sospitós va ser posat a la disposició de l’Audiència Nacional un dia després, quan la titular del Jutjat Central d’Instrucció número 3, Carmen Lamela, va ordenar el seu ingrés a la presó provisional fins que es resolgués la petició d’extradició.

Segons els investigadors, l’informàtic controlava centenars de milers d’ordinadors distribuïts a tot el món a través dels quals robava credencials personals i distribuïa ‘spam’, delictes que hauria estat cometent durant més de deu anys i obtenint per ells “pingües beneficis econòmics”.

XARXA D’ORDINADORS

Després de la seva detenció, els agents van procedir a desmantellar la infraestructura informàtica que controlava Levashov, alliberant de manera massiva ordinadors de víctimes infectats amb el ‘malware’ que utilitzava per controlar-los.

L’arrestat havia creat durant diversos anys una infraestructura cibernètica en forma de ‘botnet’ o xarxa d’ordinadors: controlava així les seves víctimes de forma remota, sense coneixement dels seus propietaris, a través de servidors de comando i control utilitzats generalment per a l’execució d’activitats il·lícites.

En aquest cas, el detingut controlava la coneguda ‘botnet Kelihos’, formada per centenars de milers d’ordinadors distribuïts internacionalment i a través de la qual no només sostreia tot tipus de credencials de caràcter personal dels ordinadors, sinó que també la usava per distribuir ‘spam’ i per infectar amb programari maliciós.

Principalment era de tipus ‘ransomware’, és a dir, programari maliciós que bloqueja l’accés a la informació continguda en el sistema mitjançant el seu xifrat, demanant rescat econòmic per al seu alliberament, segons la Policia Nacional.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor