L’Audiència espanyola arxiva la causa contra els anarquistes detinguts en l’operació Pandora II

  • Els Mossos d'Esquadra van fer una desena de registres i detencions per vinculacions amb terrorisme i organització criminal que la magistrada no veu demostrades

VilaWeb

ACN

15.06.2016 - 19:31
Actualització: 15.06.2016 - 23:38

L’Audiència espanyola ha arxivat la causa contra nou activistes anarquistes detinguts pels mossos d’esquadra el 28 d’octubre en l’operació Pandora II. La magistrada Carmen Lamela critica les investigacions de la policia catalana quan diu que en aquest procediment no s’han obtingut dades objectives, accessibles a tercers i verificables que puguin considerar-se indicis per a afirmar, ni tan sols de manera indiciària, la participació dels investigats en els fets imputats. Segons la jutgessa, les investigacions dels mossos d’esquadra s’han limitat a informar sobre reunions, viatges i visites a centres penitenciaris. Tots els advocats dels detinguts havien presentat un recurs conjunt en què reclamaven tancar el procediment.

La interlocutòria, avançada per La Directa i a la qual ha tingut accés l’ACN, assegura que els mossos només van comprovar que els investigats es relacionaven amb persones del col·lectiu anarquista, alguns dels quals amb antecedents penals, però no veu cap prova sobre possibles delictes ni sobre la pertinença a cap organització terrorista. La policia va constatar que els sospitosos prenien mesures de seguretat per a dificultar el seguiment, però no van interceptar cap conversa ni cap activitat concreta relacionada amb terrorisme.

La magistrada recorda que els primers indicis contra els nou detinguts es van obtenir en un dels escorcolls de la primera operació Pandora en un domicili del barri de Sant Andreu, on es van trobar objectes relacionats amb els Grups Anarquistes Coordinats (GAC). Gràcies a intervencions telefòniques i seguiments es tingué notícia de reunions fetes en diversos llocs, com la Kasa de la Muntanya de Barcelona, després d’un atemptat anarquista l’octubre del 2013 a la basílica del Pilar de Saragossa i després de la detenció dels autors, al cap d’unes quantes setmanes.

Aquests indicis van permetre l’autorització per a fer nous escorcolls, l’octubre passat, però del material informàtic requisat no se n’ha obtingut cap més informació sinó les reunions i trobades entre anarquistes ja conegudes i que no aporten cap dada concreta sobre possibles activitats terroristes, diu la magistrada. A més, recorda que ha demanat als Mossos unes quantes vegades que aportin dades sobre el material analitzat, cosa que no han fet. La fiscalia es va oposar a l’arxivament, però sense concretar els indicis de terrorisme que al·legava.

L’operació Pandora II la van fer més de 500 agents dels Mossos d’Esquadra desplegats a les ciutats de Barcelona i Manresa, amb un total de deu escorcolls a l’Ateneu Llibertari de Sants i domicilis particulars dels barris de Gràcia, el Clot, Sant Andreu del Palomar i dos de la ciutat de Manresa. Un dels detinguts va ser Quim Gimeno, que més tard va denunciar un intent d’extorsió per convertir-se en confident de la policia espanyola, cas que va denunciar als jutjats.

La policia relacionava els detinguts amb l’autoria de diversos atemptats explosius i incendiaris els anys 2012 i 2013 a entitats bancàries, que, segons fonts policíaques, van posar en greu perill la integritat física de les persones.

En una primera fase del cas es van detenir onze persones, de les quals set van ingressar provisionalment a la presó per ordre del jutge de l’Audiència espanyola Javier Gómez Bermúdez, i hi hagué 14 escorcolls, entre els quals un a la Kasa de la Muntanya, al districte de Gràcia; a més de l’Ateneu del Palomar, al barri de Sant Andreu, i a l’Ateneu Anarquista del Poble Sec, a Sabadell i a Manresa. El jutge els va atribuir aleshores delictes de constitució, promoció, direcció i pertinença a organització terrorista, a més de delictes de tinença i dipòsit d’explosius i de danys i estralls amb finalitat terrorista.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor