L’Audiència espanyola confirma l’arxivament de la causa contra Alay i Matamala

  • Continua oberta la causa per encobriment contra els dos agents dels Mossos que acompanyaven el president Puigdemont a Alemanya

VilaWeb

Redacció

04.08.2020 - 12:18
Actualització: 04.08.2020 - 12:21

L’Audiència espanyola ha confirmat l’arxivament de la causa contra Josep Lluís Alay i Jami Matamala, que eren acusats d’encobriment per haver acompanyat el president Carles Puigdemont a Alemanya. Així ho ha explicat el seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas, a través de Twitter. ‘La causa per encobriment segueix, però incomprensiblement contra els dos Mossos que acompanyaven el president aposar-se a disposició de la fiscalia belga’, ha explicat. 

Així es confirma la decisió del jutge de l’Audiència espanyola Manuel García Castellón anunciada el febrer, quan va arxivar la causa contra Alay i Matamala i va processar per un delicte d’encobriment els dos agents dels Mossos d’Esquadra que acompanyaven Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya. ‘Els dos investigats, tot i la seva condició de funcionaris de policia i amb ple coneixement que el senyor Puigdemont tenia una ordre de crida i cerca europea emesa pel Tribunal Suprem, el van ajudar a escapar de l’acció de la justícia quan es desplaçava des d’Hèlsinki (Finlàndia) fins al seu domicili de Bèlgica’, defensava el jutge. Segons García Castellón, l’actuació dels mossos tenia com a objectiu d’evitar la detenció de Puigdemont, ‘aconseguint d’aquesta manera la seva sostracció de l’acció de la justícia’, fet que encaixa amb un delicte d’encobriment.

Sobre Matamala i Alay, el jutge constata que no tenen la condició de funcionaris, que no consta que li facilitessin el vehicle ni que el conduïssin ni que haguessin proporcionat cap altra ajuda.

El jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena va activar l’euroordre contra Puigdemont quan era a Hèlsinki fent una conferència. Això va obligar Puigdemont i els seus acompanyants a tornar urgentment a Bèlgica, però va ser detingut poc després de travessar en cotxe la frontera entre Dinamarca i Alemanya. Després de passar uns quants dies a la presó, en va poder sortir quan el tribunal de Slesvig-Holstein va refusar l’euroordre pel delicte de rebel·lió i la va limitar al de malversació, fet que va provocar que Llarena retirés l’euroordre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor