Guia informativa sobre l’aturada de país del 8-N

  • Els sindicats majoritaris (CCOO i UGT) fan una crida a la mobilització, però no s'adhereixen a la vaga

VilaWeb
Redacció
06.11.2017 - 22:00
Actualització: 07.11.2017 - 21:43

La CGT, la Coordinadora Obrera Sindical i USTEC s’han afegit a la vaga general convocada per la Intersindical-CSC, que ha estat rebatejada com a ‘aturada de país’ per l’ANC i Òmnium Cultural. El centenar d’entitats que formen part de la Taula per la Democràcia van acordar les mobilitzacions que es faran per a exigir l’alliberament dels presos polítics i defensar les institucions catalanes.

Òmnium Cultural va difondre a Instagram la llista de mobilitzacions convocades al Principat. L’entitat demana de concentrar-se a migdia davant la Generalitat i les delegacions territorials. A les 18.00, hi haurà concentracions convocades per Òmnium davant els ajuntaments. La de Barcelona, es farà a la plaça de la Catedral.

Els sindicats prenen posició
La Intersindical-CSC va anunciar la convocatòria argumentant que hi havia motius laborals. El portaveu del sindicat, Marc Sallas, va dir en una entrevista a VilaWeb que les actuacions del govern espanyol, com ara l’aprovació del decret llei que facilita la fugida d’empreses, perjudicaven l’economia catalana. La Intersindical Alternativa també s’hi ha afegit.

La UGT i CCOO no s’han unit a la vaga general perquè entenen que no es fa per motius laborals sinó polítics. De totes maneres, els dos sindicats majoritaris fan una crida als ciutadans perquè es mobilitzin: ‘Dimecres és un dia per a sumar i defensar els drets i les llibertats que no garanteix l’estat espanyol, però sí Bèlgica’, va dir ahir el secretari general de la UGT, Camil Ros.

Tot dos sindicats denuncien la deriva autoritària del PP i consideren que l’aturada és una mobilització pels drets i les llibertats. CCOO i UGT exigeixen la llibertat dels consellers i els presidents de l’ANC i Òmnium, i també l’aturada de l’aplicació de l’article 155 contra la Generalitat. Asseguren que han fet propostes concretes per a resoldre el conflicte polític que van més enllà de les posicions ‘unilaterals i rígides’. A banda la vaga de demà, CCOO i UGT han convocat mobilitzacions que ‘representen la pluralitat i la diversitat’ dels seus afiliats. També donen suport a la manifestació de dissabte organitzada per l’ANC i Òmnium.

En l’àmbit educatiu, USTEC, el sindicat majoritari de l’ensenyament públic, s’ha afegit a la convocatòria. Assegura que hi ha motius laborals que justifiquen la vaga i rebutja l’empresonament dels membres govern i l’aplicació del 155. La plataforma Universitats per la República també s’hi ha adherit i ha convocat una concentració a les 16.00 a la plaça de Sants.

Unió de Pagesos també s’ha sumat a les concentracions. A més, en un comunicat el sindicat ha explicat que ha suspès totes les activitats programades i ha anunciat un tancament patronal.

Serveis mínims
El Departament de Treball de la Generalitat ha decidit que els serveis mínims seran del 33% als serveis de Rodalia, tot i que Renfe ha assegurat que mantindria els horaris habituals. Al metro, al tramvia, als autobusos de Barcelona i als Ferrocarrils de la Generalitat els serveis mínims seran del 50% en hores punta i del 25% la resta del dia.

En l’àmbit sanitari es garanteixen les urgències mèdiques i les unitats especials. A les escoles hi haurà un mínim d’un professor per cada sis aules de primària.

Les entitats i els partits fan una crida a la mobilització
A part l’ANC i Òmnium Cultural, la vaga també té el suport dels Comitès de Defensa de la República (CDR), que aquests últims dies han tallat carreteres, carrers i vies de tren per protestar contra l’empresonament de mig govern. És previst que demà tornin a emprendre accions per a blocar algunes de les principals infrastructures del Principat.

ERC, la CUP i Demòcrates també mobilitzaran les seves bases per demanar l’alliberament dels presos polítics. Per una altra banda, Catalunya en Comú, tot i que s’ha desmarcat de la convocatòria de vaga, ha donat suport a les ‘mobilitzacions inclusives i multitudinàries’ organitzades per la Taula per la Democràcia.

Les patronals CECOT i PIMEC, en contra
CECOT i PIMEC rebutgen la vaga. ‘Hi ha mecanismes per canalitzar el malestar social que no perjudiquen l’economia’, diuen. La patronal vallesana CECOT considera que les qüestions polítiques s’han de canalitzar des de les institucions polítiques. PIMEC també és contrària a la convocatòria. Diu que la vaga no respon a cap conflicte entre les empreses i els treballadors. Tanmateix, reitera el seu malestar pels empresonaments i la seva crítica de les ‘desproporcionades decisions judicials de l’Audiència espanyola’.

El TSJC tomba el recurs de Foment per a il·legalitzar la vaga
Foment del Treball va interposar un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb l’objectiu d’il·legalitzar la vaga. La patronal addueix que la raó principal de la convocatòria és la protesta contra l’empresonament de la meitat dels membres del govern i que no la considera un motiu laboral. Tanmateix, el TSJC ha refusat el recurs de la patronal.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor