Sánchez confirma el nou govern espanyol i els ministres prendran possessió aquest dijous

  • El president espanyol confirma que hi haurà sis homes i onze dones al seu executiu

VilaWeb
Pedro Duque, el nou ministre de Ciència espanyol.

Redacció

06.06.2018 - 12:17
Actualització: 06.06.2018 - 20:06

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha confirmat l’equip de ministres que formaran part del seu executiu. En una breu compareixença, Sánchez ha explicat que el seu govern està compromès amb la igualtat perquè hi ha onze dones i sis homes, i que ha creat un comissionat per a la pobresa infantil. També ha reivindicat que el seu és un executiu europeista.

Els nous ministres prendran possessió i juraran el càrrec aquest dijous.

Carmen Calvo: vice-presidenta i ministra d’Igualtat
Cabra (Córdova, 1957). Doctora en dret constitucional, és una de les dirigents del PSOE més properes a Sánchez. Fou la negociadora socialista de les mesures de l’article 155.

Josep Borrell: ministre d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació
La Pobla de Segur (Pallars Jussà), 1947. Ex-president del Parlament Europeu, ex-ministre d’Obres Públiques, Transports i Medi Ambient durant el govern de Felipe González. Borrell va demanar de ‘desinfectar’ Catalunya i ha estat molt bel·ligerant amb l’independentisme.

María Isabel Celaá: ministra d’Educació i Formació Professional i portaveu
Bilbao, 1949. Va ser consellera basca d’Educació amb Patxi López de lehendakari, entre els anys 2009 i 2012.Celaá és llicenciada en Filosofia, Filologia anglesa i Dret, i va deixar de ser diputada al parlament basc l’any 2016. També serà la portaveu del govern espanyol.

María Jesús Montero: ministra d’Hisenda
Sevilla, 1966. És llicenciada en Medicina i ha treballat en diversos càrrecs de gestió en hospitals. Fins ara era consellera d’Hisenda de la Junta d’Andalusia i és una de les persones de confiança de Susana Díaz.

Nadia Calviño: ministra d’Economia i Empresa
La Corunya, 1968. És economista i advocada. Estava vinculada a l’elaboració del pressupost de la Unió Europea i la seva designació és una picada d’ull a Brussel·les i als mercats financers.

Fernando Grande-Marlaska: ministre d’Interior
Bilbao, 1962. Jutge de l’Audiència espanyola, Grande-Marlaska ha protagonitzat diversos casos polèmics. Ha estat acusat de no haver impedit tortures, va culpar la tripulació de l’avió Iak-42 de l’accident del 2003, eximinint el Ministeri de Defensa, i va encausar treballadors de la revista humorística El Jueves. Ha estat bel·ligerant amb l’esquerra abertzale.

Margarita Robles: ministra de Defensa
Lleó, 1956. És la mà dreta de Sánchez i fins ara portaveu del PSOE al congrés espanyol. És jutgessa i ha fet carrera al sistema judicial espanyol.

Dolores Delgado: ministra de Justícia
Madrid, 1962. Fins ara era la fiscal coordinadora contra el gihadisme a l’Audiència espanyola. Abans, havia treballat al jutjat número 5 d’aquest tribunal, el mateix que el jutge Baltasar Garzón, i s’encarregava dels delictes de narcotràfic. Va portar a la banqueta Adolfo Scilingo, torturador de la dictadura argentina. És membre de la Unió Progressista de Fiscals.

Meritxell Batet: ministra de Política Territorial i Funció Pública
Barcelona, 1973. Fou la cap de llista del PSC a les eleccions generals espanyoles del 2015 i del 2016. Llicenciada en Dret a la Universitat Pompeu Fabra, ha estat professora de dret administratiu i dret constitucional. Serà l’encarregada d’interactuar amb les comunitats autònomes.

Carmen Montón: ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social
Burjassot (Horta), 1976. Llicenciada en Medicina, Montón era fins ara la consellera de Sanitat de la Generalitat Valenciana. És membre de l’executiva federal del PSOE i una persona de confiança de Sánchez.

José Luis Ábalos: ministre de Foment
Torrent (Horta), 1969. El secretari d’organització del PSOE també formarà part de govern i ho compaginarà amb el càrrec del partit. És mestre de primària, però ha estat molts anys vinculat a diversos càrrecs del PSPV.

Pedro Duque: ministre de Ciència, Innovació i Universitats
Madrid, 1963. Duque és astronauta i fa el salt a la política després d’una trajectòria pública en diverses agències espacials, tant a Rússia com als Estats Units i a Europa, on treballa actualment.

Luis Planas: ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació
València, 1952. Fou diputat per Còrdova, conseller de la Junta d’Andalusia i ambaixador d’Espanya al Marroc i davant la Unió Europea. És llicenciat en dret i secretari general del Comitè Econòmic i Social Europeu. Va participar en un homenage a un sanguinari militar franquista.

Teresa Ribera: ministra de Transició Ecològica
És ex-secretaria d’estat de Medi Ambient i Canvi Climpatic. És una de les responsables de l’escàndol de la plataforma Castor, atès que la seva signatura va avalar el projecte de l’empresa de Florentino Pérez.

Reyes Maroto: ministra d’Indústria, Comerç i Turisme
Valladolid, 1973. Actualment és diputada del PSOE a la Comunitat de Madrid. És llicenciada en Ciències Econòmiques i té un postgrau en Economia i Finances. A més de diputada, és professora a la Universitat Carlos III.

Magdalena Valerio: ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social
Torremocha (Cáceres), 1959. Ja havia tingut responsabilitats en aquesta àrea a la comunitat autònoma de Castella-la Manxa entre el 2005 i el 2007, i a l’executiva del PSOE.

Màxim Huerta: ministre de Cultura i Esport
Utiel (Plana d’Utiel), 1962. És l’últim nom i no havia sonat a cap travessa. És periodista, escriptor i llicenciat en Ciències de la Informació. Fins ara treballava al ‘Programa de Ana Rosa’.

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor