L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana celebra quaranta-cinc anys amb actes a Barcelona, València i Palma

  • L'entitat ha impulsat un documentari amb entrevistes a tots els presidents i material audiovisual històric

VilaWeb
Redacció
24.10.2022 - 14:54

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana celebra quaranta-cinc anys d’història amb la intenció de “consolidar la seva tasca com a entitat sindical per a escriptors i traductors”, segons ha assegurat el seu president, Sebastià Portell. En una compareixença de premsa, l’entitat ha anunciat que celebrarà l’efemèride amb tres actes a Barcelona, València i Palma, on intervindran alguns dels socis més reconeguts de l’associació com Joaquim Carbó, Josep Piera o Irene Gómez Diéguez, d’entre els més de mil set-cents que actualment agrupa l’entitat. Així mateix, s’ha impulsat un documentari amb entrevistes a tots els presidents i material audiovisual històric de l’entitat que es projectarà durant els tres actes.

Un dels àmbits sindicals en el qual Portell vol centrar-se més és la negociació editorial, alterada per la transformació digital del món del llibre. Ha explicat que la digitalització i les noves plataformes han causat que els antics consensos amb les editorials hagin canviat, i per aquest motiu volen “ser-hi presents per a garantir els drets dels escriptors en llengua catalana”. Actualment, l’AELC disposa del fons digital més extens sobre literatura catalana a Internet, amb més de set-centes cinquanta pàgines d’escriptors i traductors, històrics i contemporanis, amb entrevistes, biografies i fragments de les seves obres.

Segons dades de l’associació, cada any celebren un mitjana de vuitanta activitats literàries i editen quatre publicacions sobre temes professionals, a més d’organitzar regularment activitats pel sector professional del llibre com seminaris o tallers. El president de l’AELC, Sebastià Portell, ha afirmat, però que durant els anys vinents “vol desenvolupar una tasca gremial, amb esperit sindical, per a garantir els drets professionals dels escriptors i traductors”.

L’AELC va participar en l’elaboració de la Llei de la Propietat Intel·lectual, i va gestionar la supressió de l’IVA per als escriptors i traductors amb les administracions públiques, amb les quals mantenen negociacions constants. Tanmateix, l’Associació ha estat una de les entitats fundadores de CEDRO i del Clijcat/Ibbycat, i és membre de la plataforam Seguir Creando, el Consell Europeu d’Associacions de Traductors Literaris (CEATL) i de l’’European Writers’ Council.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor