L’associació conservadora de jutges, contra la reincorporació de De Alfonso a l’Audiència de Barcelona

  • L'ex-director d'Antifrau té encara uns dies per demanar la reincorporació com a magistrat, però l'APM considera que caldria canviar la llei per evitar casos similars

VilaWeb
ACN
06.07.2016 - 10:42
Actualització: 06.07.2016 - 10:46

L’Associació Professional de la Magistratura (APM) s’ha mostrat contrària a la reincorporació de l’ex-director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, a la seva plaça de magistrat a l’Audiència de Barcelona. Aquesta associació conservadora de jutges i magistrats, de la qual De Alfonso va ser portaveu, considera que la modificació de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) del 2011 que permet conservar la plaça als magistrats que exerceixen temporalment càrrecs de designació política pot perjudicar la imatge d’imparcialitat de la justícia.

En un comunicat, la secció territorial de Catalunya de l’APM, recorda que la legislació prohibeix als jutges i magistrats formar part de partits polítics o sindicats per preservar la seva imparcialitat i independència. Així, considera ‘incoherent’ l’actual redactat de l’article 351 de la LOPJ, aprovat el setembre del 2011, dos mesos abans de les eleccions generals, amb l’acord de PSOE i PP, que permet als jutges nomenats per a càrrecs públics o de confiança passin a la situació de serveis especials, cosa que els permet conservar la plaça i l’antiguitat i concursar a una altra plaça. A més, quan cessa del càrrec, sigui el motiu que sigui, pot retornar immediatament a la seva plaça. A més, la reforma preveia aplicar aquest article als jutges que en aquells moments ja estaven en aquesta situació, com De Alfonso, nomenat director d’Antifrau el juliol d’aquell 2011.

Segons l’APM, el més ‘greu’ d’aquest article no és la situació administrativa d’aquests jutges, sinó en el seu ‘règim privilegiat que facilita el sistema de portes giratòries’.

‘Acceptar un càrrec polític o de confiança suposa en tot cas entrar a la confrontació política per defensar públicament un projecte, cosa que lògicament comporta la pèrdua de l’aparença d’independència i imparcialitat que requereix l’exercici de la jurisdicció; si ens prenem seriosament aquests valors no podem pensar que es recuperen amb la mera reincorporació a la carrera judicial, com si la presa de possessió en el càrrec tingués una mica de màgia i fes independent al sectari, ni és suficient una genèrica obligació d’abstenció en aquells assumptes vinculats a l’activitat política’, assegura el comunicat.

Per a l’entitat, les converses fetes públiques entre De Alfonso i el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, posen de manifest el ‘dany’ que causa a la imatge de la justícia la ‘permissivitat del sistema’, i per això demanen la immediata derogació de la reforma de l’any 2011. Així, opinen que la llei ha de tenir com a objectiu fonamental reforçar la independència judicial i no pas facilitar l’accés dels jutges a la política.

De Alfonso encara té uns dies per sol·licitar al Consell General del Poder Judicial el seu reingrés com a magistrat de l’Audiència.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor