L’assemblea francesa aprova la llei de Macron per combatre l’islamisme extremista

  • És la proposta estrella del president Emmanuel Macron per combatre l'islamisme radical i fa setmanes que genera molta controvèrsia

VilaWeb
Redacció
16.02.2021 - 18:39
Actualització: 16.02.2021 - 18:52

L’assemblea francesa ha votat avui a favor d’un projecte de llei que reafirma els principis republicans com el laïcisme i la llibertat d’expressió. 347 diputats hi han votar a favor, , 151 en contre i 65 s’han abstingut. Malgrat que el text no fa referència a cap religió en concret és la proposta estrella del president Emmanuel Macron per combatre l’islamisme radical i fa setmanes que genera molta controvèrsia. Rep crítiques  des de l’esquerra que considera que promourà l’estigmatització dels musulmans, sobretot perquè creixerà el control dels llocs de culte i les associacions religioses. Tampoc no agrada a l’extrema dreta de Marin Lepen que considera que no és prou contundent.

Finalment el text s’ha votat amb el nom de llei de reafirmació dels principis republicans, però molts encara s’hi refereixen com a llei contra el ‘separatisme’, que és el mot que fa servir Macron per referir-se a la separació social que causa l’integrisme islàmic. Els diputats de l’Assemblea Nacional han dedicat cent trenta-cincs hores a debate’l i s’han presentat més de tres-centes esmenes. Ara s’ha aprovat en aquesta cambra, on el partit la República en Marxa de Macron té la majoria, però abans de ser aprovada encara haurà de passar pel senat el pròxim 30 de març.

La llei preveu que les entitats que vulguin accedir a una subvenció hauran de prometre el respecte envers els principis i valors de la República. Els llocs de culte es podran detectar si es detecta que s’hi promou l’odi. També restringirà la possibilitat que els infants de més de tres anys puguin ser escolaritzats a casa i només ho permetrà només en casos excepcionals i justificats. A més, prohibirà als metges que puguin expedir certificats de virginitat i es prendran mesures per lluitar contra la poligàmia i els matrimonis forçats.

D’una altra banda, el text preveu penes de presó fins a 5 anys i multes fins a 75.000 euros per qui amenaci o intimidi un servidor públic, i també preveu penes de fins a 3 anys per a qui posi en perill la integritat d’una persona difonent públicament les seves dades. Els procediments judicials per tancar webs que promoguin l’odi seran més ràpids.

El principi de neutralitat en el lloc de treball s’ampliarà a més col·lectius. Si fins ara els funcionaris no podien manifestar públicament la seva religió, amb aquesta llei tampoc ho podria fer cap treballador de les empreses contractades per l’administració.

Aquesta llei és una de les grans iniciatives personals de Macron de cara a les presidencials de 2022. Defensa que els canvis que introdueix permetran respondre millor al terrorisme islamista que fa sis anys que preocupa al país i que va començar amb l’atemptat contra la redacció del setmanari Charlie Hebdo el gener de 2015. A l’estat francès hi viuen sis milions de musulmans, que representen més o menys el 8% de la població.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor