L’Assemblea del Consell d’Europa vota hui un text que permetria destituir el senador Agramunt com el seu president

  • El Grup Popular Europeu en l'òrgan li retira la confiança però el senador espanyol no considera vàlida la votació

VilaWeb
Redacció
27.06.2017 - 11:07

El Grup Popular Europeu en l’òrgan li retira la confiança però el senador espanyol no considera vàlida la votació

MADRID, 27 (EUROPA PRESS)

L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa votarà este dimarts un esborrany de resolució que, en cas de tirar avant sense canvis, permetria destituir el senador valencià Pedro Agramunt (PP) del seu càrrec de president d’este òrgan, tot açò pel malestar generat pel seu viatge a Síria el març passat, un viatge en el qual també van participar diputats russos i que va incloure una reunió amb el president Bachar el Assad.

No obstant açò, al costat de la resolució es debatran diverses esmenes, una d’elles perquè no puga aplicar-se de forma retroactiva i una altra perquè, d’obrir-se el procediment de destitució, es faça per vot secret, igual que és secret el vot per a triar el president han explicat a Europa Press fonts parlamentàries. Una tercera esmena demana que el procediment de destitució puga afectar també el secretari general de l’Assemblea i el seu comissari de Drets Humans.

La possibilitat d’obrir un procés de destitució de forma retroactiva és la principal denúncia de l’entorn d’Agramunt. El propi assessor legal de l’Assemblea opina, en un informe, que hauria de preferir-se una interpretació no retroactiva, encara que admet que, fora del Dret estrictament Penal, “ningú pot esperar legítimament” que una llei no canvie mai.

A això s’aferra precisament la ponent de la resolució, que sosté en el seu text que, segons la Comissió de Venècia, encara que “la gent ha de conéixer per endavant les conseqüències de les seues accions”, fora del Dret Penal “una limitació retroactiva de drets o la imposició de nous deures pot ser permissible, però només en interés públic i de conformitat amb el principi de proporcionalitat”.

Paral·lelament, este mateix dilluns el Grup del PPE en l’Assemblea ha sotmès Agramunt a una votació de confiança i se l’ha retirat per 38 vots contra 26. No obstant açò, l’entorn d’Agramunt considera que la votació no és vàlida perquè els Estatuts del Grup obliguen a informar amb dos setmanes de les votacions que afecten persones, per a facilitar que tothom puga acudir. De fet, les fonts han destacat que en la votació han participat menys de 100 persones, quan els membres del grup són quasi 200.

La resolució que es votarà este dimarts, presentada per la socialdemòcrata suïssa Liliane Maury Pasquier, pretén obrir una via per a destituir el president de l’Assemblea, o qualsevol dels seus vicepresidents o dels presidents de les seues comissions, quan “ja no tinga la confiança de l’Assemblea o no haja deixat de complir les condicions necessàries per a l’exercici del seu càrrec o siga culpable de mala praxi per violació reiterada del Codi de Conducta” dels parlamentaris.

En la seua exposició de motius, la resolució es referix expressament al viatge a Síria que van realitzar tant Agramunt com el fins ara president del Grup Liberal en l’Assemblea, el diputat del PDeCAT Jordi Xuclà, al costat del president de la Comissió d’Assumptes Legals i Drets Humans.

VIATGE “BAIX TUTELA” RUSSA

El text diu que el viatge es va fer “amb parlamentaris russos i baix la seua tutela” i que, a més de provocar “reaccions indignades” de diversos grups i diputats, va plantejar preguntes sobre els compromisos que adquirixen els membres de l’Assemblea que exercixen llocs clau.

En la sessió de l’abril passat no es va aconseguir el suport necessari –dos terços– per a obrir un debat urgent sobre un procediment per a destituir-los, i per açò ara es proposa esta reforma de les normes de procediment.

No obstant açò, l’abril passat el Buró de l’Assemblea (format pels vicepresidents de l’òrgan i pels presidents dels grups parlamentaris) ja li va retirar la seua confiança.

Encara que fins al moment s’ha negat a dimitir, este dilluns Agramunt ha optat per no presidir la sessió de l’Assemblea i ha delegat en el vicepresident espanyol, Antonio Gutiérrez Limones.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor