13.02.2023 - 21:20
|
Actualització: 13.02.2023 - 23:12
En el marc del Dia Mundial de la Ràdio s’ha presentat avui l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya, un projecte de l’InCom- UAB encapçalat pel periodista i professor Cinto Niqui. L’arxiu és un espai digital que vol catalogar i salvaguardar enregistraments radiofònics de totes les èpoques i de tota mena d’emissores (públiques, privades, lliures i comunitàries, nacionals, locals o escolars), que neix amb dos mil sis-cents fragments de més d’un centenar de programes de sis-centes emissores, d’ençà del 1960 fins avui. El projecte és col·laboratiu i vol seguir creixent amb les aportacions de particulars i professionals. La majoria d’aquests documents sonors només es poden trobar en aquest arxiu que és, també, un mapa de la ràdio catalana.
La Societat Catalana de Comunicació de l’IEC ha celebrat el Dia Mundial de la Ràdio amb una jornada a Barcelona que, entre altres, ha servit per presentar l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya. Hi han participat totes les institucions implicades en el projecte: Núria Casaldàliga, directora del Servei de Biblioteques (UAB), Cinto Niqui, responsable de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya i membre de l’InCom-UAB, i Tomàs Fabregat, cap de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General (UAB).
Niqui hi va començar a treballar fa més de tres anys i va implicar l’Institut de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB). Amb l’ajuda de diversos col·laboradors i els seus arxius personals, i també la de l’equip del Servei de Biblioteques en el disseny de la pàgina, el projecte ha anat prenent.
Cronologia i mapa de la ràdio
Cinto Niqui explica que l’objectiu no ha estat tant el de ressenyar moments radiofònics, ni tampoc històrics, sinó més aviat preservar la memòria sonora de l’ampli i molt divers panorama radiofònic català. “És un projecte que vol salvaguardar i catalogar tots els enregistraments que particulars, professionals i fins i tot emissores vulguin aportar de qualsevol època històrica de la ràdio a casa nostra, tant la que surt de les ones hertzianes com la que últimament s’emet per Internet”, descriu el periodista.
Una de les maneres de navegar per l’arxiu és amb un mapa i ara mateix ja hi ha localitzades ràdios de cent noranta-cinc localitats catalanes i de trenta-set comarques. També es pot navegar per any d’emissió dels continguts, d’ençà del 1960 i fins al 2023.