L’Arts Santa Mònica mostra la dimensió d’artista visual d’Isaki Lacuesta amb quatre videoinstal·lacions del cineasta

  • El departament de Cultura i el centre d’art gironí Bòlit col·laboren en aquesta exposició

VilaWeb

ACN

23.05.2019 - 16:09
Actualització: 23.05.2019 - 16:32

L’Arts Santa Mònica i el Centre d’Art Contemporani Bòlit de Girona han presentat avui a Barcelona l’exposició ‘Les imatges eco. Isaki Lacuesta’, dedicada al vessant d’artista visual del cineasta català.

La mostra consta de quatre videoinstal·lacions: ‘Les imatges eco’ i ‘Els films dobles’, totes dues estrenades en la retrospectiva que el Centre Pompidou va dedicar a Lacuesta; ‘La tercera cara de la lluna’ –estrenada al Bòlit-; i la inèdita ‘L’acusat (un cas del sud)’. Aquesta última és una obra derivada de la filmació que Lakuesta va fer a El Rocio (Huelva) per la mini-sèrie documental ‘Bajo escucha. El acusado’.

El Centre Pompidou de París va acollir el 2018 una retrospectiva d’Isaki Lacuesta, comissariada per Sylvie Pras i coordinada per Judith Revault. En aquesta exposició es van presentar dues noves instal·lacions Les imatges eco i Els films dobles, que recreaven imatges sorgides tant de creacions anteriors com de noves filmacions en diversos indrets del món.

Les dues videoinstal·lacions estrenades a París es presenten ara a Catalunya amb la incorporació de ‘La tercera cara de la lluna’, que es va inaugurar el passat mes de gener al Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona.

L’obra és un diàleg entre disciplines, entre el cinema i l’arquitectura, entre l’art visual i l’escultura. Es va crear en col·laboració amb l’escultor gironí Pep Admetlla per a la capella Sant Nicolau de Girona i ara s’ha adaptat a l’espai de l’Arts Santa Mònica. Per últim, L’acusat (un cas del sud) és una obra inèdita que s’estrena a l’Arts Santa Mònica.

La comissària de l’exposició i directora del Bòlit, Carme Sais, ha afirmat aquest dijous que volien remarcar la visió que l’artista té com a creador visual i no tant com a cineasta, motiu pel qual s’han escollit quatre videoinstal·lacions seves, i no pas els seus films.

Aquest conjunt de videoinstal·lacions de gran format posen en relleu la capacitat creativa i pluridisciplinària d’Isaki Lacuesta com a artista visual, una faceta que ha desenvolupat des dels inicis de la seva carrera artística. Lacuesta parteix del cinema i les arts visuals per investigar nous formats de presentació de les obres. Per fer-ho, busca també la col·laboració de creadors d’altres disciplines per generar obres sorprenents per la riquesa de mirades, veus i combinacions.

L’exposició es completa amb fotografíes de la col·lecció d’Isaki Lacuesta i d’autors relacionats amb el seu treball com a director de cinema, com són Jorge Fuembuena i Oscar Fernánez Orengo. També es presenten diversos estudis de La tercera cara de la lluna, de Pep Admetlla, intervinguts amb grafismes per Isaki Lacuesta.

‘L’acusat (un cas del sud)’, obra inèdita a l’Arts Santa Mònica

Isaki Lacuesta va filmar a El Rocío (Huelva) per fer el seguiment d’un cas real de doble assassinat. El resultat fou la mini-sèrie documental ‘Bajo escucha. El acusado’, una producció de Bambú per a Movistar.

Durant el procés d’investigació, es va poder detectar que la vida de l’únic acusat del cas i El Rocío compartien quatre punts cardinals: l’església, la cacera, el bar i la Guàrdia Civil, que estan representades per les quatre pantalles de la videoinstal·lació.

Després de passar més de tres anys empresonat a l’espera de judici, l’acusat del cas va ser declarat innocent. Per això, una vegada alliberat, l’acusat queda fora de quadre en aquesta instal·lació, rodejat (com el mateix espectador) per les quatre pantalles que retraten les quatre institucions d’un sud que no és extemporani, sinó la imatge més imprevisible i realista del nostre segle XXI.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor