L’Arts Sant Mònica dedica l’exposició més completa al compositor Brian Eno

  • L'Aeroport del Prat acull una instal·lació sonora amb l'últim disc del músic

VilaWeb
Redacció
13.06.2017 - 13:56

L’Aeroport del Prat acull una instal·lació sonora amb l’últim disc del músic

BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

L’Arts Santa Mònica de Barcelona dedica l’exposició més completa fins ara al compositor de música electrònica i experimental Brian Eno, que es complementa amb una instal·lació en l’Aeroport del Prat que posa en els altaveus l’últim disc del músic: ‘Reflection’.

“Mai havia pensat que la meva música per a aeroports acabaria sonant en un d’ells”, encara que no és la primera vegada perquè això ja ha succeït a Berlín i Sao Paolo, ha celebrat el també artista visual i productor en la presentació de la mostra ‘Brian Eno. Lightforms/Soundforms’.

Organitzada en col·laboració amb Sónar+D, després que Eno donés la conferència inaugural del certamen professional del festival barceloní el 2016, l’exposició fon música i llum de la mà de treballs recents en contacte amb projectes més antics i una selecció de les pàgines de les seves llibretes en què bolca processos creatius.

Tant el comissari, Lluís Nacenta, com el mateix Eno han insistit que l’exposició no és una retrospectiva del músic, perquè ell no se sent tan gran com per rebre aquest tracte, i per aquest motiu l’exposició fuig de vitrines i se centra a proposar espais experiencials.

“No és una exposició per recórrer, sinó per estar” i venir amb calma sense multituds, ha suggerit Eno, que en el claustre Max Cahner mostra una peça nova, que considera la més complexa en el que a música generativa es refereix.

Entre focus blaus i verds i una zona central de sofàs, la peça ‘New Space Music’ proposa una experiència immersiva en un treball d’Eno creat a través de la congelació de diversos fragments de música generada a través d’algorismes i que junts formen un nou paisatge sonor amb “alguns jocs melòdics”, ha observat Nacenta.

“Aquesta peça ja no és música generativa, sinó congelada”, ha defensat el productor d’O2, Talking Heads, David Bowie i Coldplay, que també mostra com a novetat unes caixes de llum de colors que van canviant amb calibrats i velocitats de canvi molt fines, ha explicat el comissari.

Eno, que es va formar a la universitat com a artista visual, concep aquestes ‘Light box’ com a pintures en moviment, i en la peça de gran format ’77 Million Paintings’ proposa 77 milions de combinacions de pintures a força de dibuixos i treballs que ha fet al llarg de la seva carrera.

Es tracta d’una gran instal·lació audiovisual generativa, amb el que les imatges i els sons que la componen evolucionen de forma indefinida, conforme a un seguit de normes que tenen certa dimensió estadística.

FINS A L’1 D’OCTUBRE

Així, cada combinació de llum i so trigaria milions d’anys a repetir-se, per la qual cosa quan l’exposició culmini l’1 d’octubre, quedaran encara milions de combinacions per formular-se.

En l’exposició, també es poden veure aplicacions creades per Eno, i que en alguns casos s’han convertit en eines terapèutiques per tractar trastorns de l’espectre autista, cosa que el músic ha celebrat.

FUNCIÓ TERAPÈUTICA

De fet, el compositor va crear fa vuit anys una versió reduïda de l’exposició en un centre oncològic d’Anglaterra en què pacients i personal mèdic s’enfronten a estats de pànic freqüents, la qual cosa ha tingut nombrosos fruits entre els usuaris.

“La música té una funció terapèutica”, ha evidenciat Eno, que defensa que tothom està en posició de ser creatiu i convertir-se en artista.

“Els nens aprenen jugant, i els grans juguem amb l’art i tant de bo seguim pensant com nens i com artistes”, ha conclòs el productor, després de reivindicar el paper de les arts.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor