Les regles de la qüestió de confiança

  • En la votació d’una qüestió de confiança el president l'obtindria amb la majoria simple de vots emesos

VilaWeb

Redacció

08.06.2016 - 18:36
Actualització: 08.06.2016 - 19:44

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha respost al vet al pressupost amb l’anunci d’una moció de confiança a la qual se sotmetrà el mes de setembre vinent. Us oferim els articles de la llei de presidència de la Generalitat del Govern i del Reglament del Parlament de Catalunya que en parlen:

—Llei de presidència de la Generalitat i del Govern. Article 44. Qüestió de confiança.
1. El president o presidenta de la Generalitat, haventho deliberat prèviament el Govern, pot plantejar al Parlament una qüestió de confiança sobre el seu programa, sobre una declaració de política general o sobre una decisió de transcendència excepcional.

2. El debat i la votació d’una qüestió de confiança es tenen d’acord amb el que estableix el Reglament del Parlament. En tot cas, la votació no es pot fer fins al cap de vint-i-quatre hores, com a mínim, d’haver estat presentada la qüestió de confiança.

3. Si en la votació d’una qüestió de confiança el president o presidenta de la Generalitat obté la majoria simple dels vots emesos, s’entén que la confiança li ha estat atorgada. Si el Parlament li denega la confiança, el president o presidenta de la Generalitat cessa en el càrrec i el Parlament ha d’elegir un nou president o presidenta de la Generalitat, de conformitat amb l’article 4.

Article 4. Elecció.
1. El president o presidenta de la Generalitat és elegit pel Parlament d’entre els seus membres, segons el que estableixen l’Estatut, el Reglament del Parlament i aquesta llei.

2. Dins els deu dies següents a la constitució de la legislatura, o dins els deu dies següents al fet causant d’un dels altres supòsits en què escaigui l’elecció, el president o presidenta del Parlament, un cop consultats els representants dels partits i grups polítics amb representació parlamentària, ha de proposar al Ple un candidat o candidata a la presidència de la Generalitat.

3. El candidat o candidata proposat presenta davant el Ple el seu programa de govern i sol·licita la confiança de la cambra. Després d’un debat sobre el programa presentat, es procedeix a la votació. Perquè el candidat o candidata resulti investit, ha d’obtenir els vots de la majoria absoluta. La investidura comporta l’aprovació del programa de govern.

4. Si el candidat o candidata no aconsegueix la majoria absoluta, es pot sotmetre, dos dies després, a un segon debat i a una segona votació, en què bastarà la majoria simple. 18 Llei 13/2008 5. Si en la segona votació el candidat o candidata tampoc no és elegit, es tramita una nova proposta, segons el procediment regulat pels apartats 2, 3 i 4, i així successivament. 6. Si un cop transcorreguts dos mesos des de la primera votació d’investidura cap candidat o candidata no ha estat elegit, la legislatura resta dissolta automàticament i el president o presidenta de la Generalitat en funcions convoca eleccions de manera immediata, que han de tenir lloc entre quaranta i seixanta dies després de la convocatòria.

En cap cas, el Parlament té la capacitat de dissoldre’s i convocar eleccions abans que exipiri el termini de dos mesos, ja que això és una competència del president de la Generalitat i, en aquest cas, després de perdre la qüestió de confiança, el president queda en funcions i té els drets limitats.

—Reglament del Parlament de Catalunya. Article 150. Qüestió de confiança.
1. La qüestió de confiança s’ha de presentar mitjançant un escrit motivat i ha d’anar acompanyada del certificat corresponent del Govern.

2. Una vegada admesa a tràmit per la Mesa, el president del Parlament ho ha de comunicar als portaveus dels grups parlamentaris i convocar el Ple amb l’única finalitat de debatre i votar la qüestió de confiança.

3. El debat de la qüestió de confiança es té d’acord amb el procediment establert per l’article 146 per al debat d’investidura, amb el benentès que les intervencions fixades per al candidat corresponen al president de la Generalitat i als membres del Govern a qui aquell ho encomani.

4. Una vegada finit el debat, la qüestió de confiança se sotmet a votació; prèviament, la presidència n’ha d’haver anunciat l’hora.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor