L’art urbà arriba a les Falles de València i inunda les xarxes socials

  • L'artista Okuda construeix la seva primera falla amb la col·laboració dels artistes fallers Latorre i Sanz

VilaWeb
Txell Partal
13.03.2018 - 22:00
Actualització: 16.03.2018 - 02:38

Les Falles ja han començat a aterrar als carrers de València. Els artistes fallers treballen de valent per tenir-ho tot a punt dijous, dia de la plantà. I amb les primeres figures al carrer, la gent surt a investigar i descobrir les més innovadores i les que més els agraden. Enguany sembla que tothom coincideix a destacar l’Equilibri universal, la falla municipal. Una obra que ha unit els artistes fallers amb les noves tendències en l’art contemporani.

Se n’ha encarregat Okuda, un dels artistes urbans més reconeguts a tot el món. Tot i ser molt jove, ja ha fet obres de tota mena molt ben valorades: intervencions arquitectòniques, escultures, murs o teles, que s’ha pogut veure a ciutats d’arreu, des d’Amsterdam a Hong Kong passant per Nova York i Las Vegas. Ara el seu art surrealista arriba a València amb una obra 3D, que és única pel que fa a dimensions.

Okuda, nascut a Santander, no havia pensat mai a construir una falla, però després de la trucada dels artistes fallers Latorre i Sanz no s’hi va poder negar. Junts van presentar una proposta que es va acabar convertint en el projecte de falla municipal guanyador. El monument representa una al·legoria del capitalisme amb dues figures que subjecten una bola del món, rematada amb gent que subjecta una gran moneda. Tot això, estructurat en formes poligonals i amb uns colors cridaners alternats amb diverses tonalitats del gris, que és el que caracteritza l’art urbà d’Okuda en les seves últimes obres internacionals.

Una de les curiositats d’aquest monument és que s’ha convertit en una falla participativa. Fallers i polítics van col·laborar dissabte en la pintada final de la falla municipal. No han estat pas els únics: representants de diversos col·lectius de la ciutat també han contribuït a pintar la base del monument, sempre guiats per l’artista Okuda.

Tot plegat ha deixat imatges molt curioses i poc usuals. La fallera major, Rocío Gil, ha estat la primera d’agafar l’esprai i pintar un part de la base del monument, sota l’atenta mirada d’Okuda que també ha aprofitat l’ocasió per donar-hi el seu toc final.

El regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha explicat que amb aquesta activitat es volia fomentar un plantà participativa de la falla de tots els valencians. A més, ha destacat que era simbòlicament potent que representants de diversos col·lectius pintessin la falla municipal. ‘Aquesta iniciativa mostra la participació de la ciutadania en la festa fallera i permetrà de comprovar in situ com és la tècnica d’esprai amb què s’ha pintat la falla’, ha explicat.

No és la primera vegada que la gent participa en la construcció del monument faller. La col·laboració de la ciutadania es comença a convertir en tradició. L’any passat, la gent ja va ajudar a alçar ‘al tomb’ la falla. ‘L’any passat la vam alçar entre tots i enguany la pintem entre tots’, explica el batlle Joan Ribó. Per a ell, la falla municipal fa una sensació de ‘globalitat’, en un conjunt de treball molt acolorit.

Okuda arriba a València amb una exposició sota el braç
L’obra d’Okuda no solament es podrà veure aquests dies a la plaça de l’Ajuntament. El centre del Carme oferirà fins al 27 de maig un recorregut per tota la seva carrera artística, com no s’havia vist fins ara. L’exposició es titula’ The Multiculured Equilibrium Between Animals and Humans’.

A més, els qui s’hagin enamorat d’aquesta falla podran adquirir-ne una: Okuda ha posat a la venda tot de rèpliques en miniatura del cap de l’ós que s’ha convertit en una de les imatges icòniques de la falla de l’Ajuntament 2018. Es pot comprar a la botiga inkandmovement.com, i el dia 17 de maig ell mateix serà a València per a signar-ne.

Voleu conèixer més sobre les Falles. Descobreix tot el que necessites saber sobre les Falles de Valènica  2018 en aquesta guia bàsica. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor