21.02.2016 - 02:00
Falleres amb la bandera tricolor, serps que representen l’amenaça del feixisme, camperols i obrers lluitant en una trinxera i també jous, fletxes i camises blaves. L’exposició ‘La Modernitat Republicana. Innovacions y perviviències en l’Art Figuratiu (1928-1942)’ repassa les principals tendències artístiques del període republicà sense fer distincions polítiques entre bàndols. Es tracta de la darrera exposició del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat i la primera producció pròpia de la nova direcció, encapçalada per Rafael Company.
La mostra aplega gairebé 300 peces entre cartells, escultures, pintures i fotografies firmats pels artistes més destacats d’aquest període com ara Josep Renau, Artur Bataller, Manuel Monleón, José Aleixandre, Alfred Claros i Teodor Andreu. Dues de les peces més destacades de l’exposició, que pràcticament ocupa tot l’espai del centre, són els tríptics roig i blau, una tria de tres cartells propagandístics dels bàndols republicà i franquista.
L’exposició, que es podrà veure fins al mes de maig, proposa un passeig per un període de forta efervescència creativa a València. La mostra arrenca al 1928 i s’acaba a la principis de la dècada dels 40. En total mostra un període de 25 anys que històricament va ser molt convuls però molt fructífer artísticament. A través de les peces de l’exposició es pot veure la il·lusió que generava un nou sistema a través de les al·legories a la República, el drama de la guerra i les crides a movilitzar-se, la supèrbia dels vencedors i la nova estètica que van imposar…