Dotze hores al port de València: el final de l’odissea de l’Aquarius

  • L'operació de desembarcament s'ha allargat més de dotze hores · 200 persones han hagut de menester assistència mèdica, 144 han estat derivades cap a hospitals

VilaWeb
Oriol Bäbler Mata
17.06.2018 - 15:04
Actualització: 17.06.2018 - 22:01

El malson s’ha acabat. El marítim, solament. El Dattilo, l’Aquarius i l’Orione han atracat finalment al port de València. Els motors, després de mil cinc-cents quilòmetres de vergonya, han pogut callar. Silenci, per fi. S’han acabat les onades i les tempestes. Els 630 migrants ja són al nostre país. El paisatge eternament blavós que els ha acompanyats s’ha convertit en un escenari de ciment, periodistes, contenidors de colors i envelats blancs. Al fons, com una pinzellada bucòlica, el perfil de la ciutat amb les estridències de Calatrava.

L’operatiu de desembarcament s’ha allargat més de dotze hores. Els serveis mèdics han trobat més afectacions de les esperades. Tanmateix, no s’ha comunicat l’existència de cap cas crític. En total dues-centes persones han requerit assistència, de les quals cent quaranta-quatre han estat derivades en hospitals. Només sis restaran ingressades. Emergències, però, ha aclarit que era per patologies prèvies al viatge com lesions o diabetis.

D’una altra banda, els qui han superat el circuit mèdic instal·lat al moll han estat registrats i després enviats directament a centres d’acolliment de la Generalitat, on reben roba i un paquet d’higiene i poden descansar. Entre els 630 immigrants n’hi ha de trenta-una nacionalitats. Hi predominen els africans, especialment els sudanesos, els nigerians, els eritreus i els algerians.

L’arribada de la flota ha començat a les sis del matí. El Dattilo, el vaixell més gran i propietat de la guàrdia costanera italiana, ha estat el primer. Transportava 274 persones. L’Aquarius, amb 106, ha entrat per la bocana del port poc abans de les onze del matí. L’últim ha estat l’Orione, una fragata militar amb 250 més.

Sobre aquest darrer cal explicar un detall… A la popa, encerclant un helicòpter de l’armada, hi havia desenes de migrants asseguts sobre la coberta. Mirades perdudes sota un sol de justícia. L’escena era humiliant. Però encara ho era més la vestimenta dels militars: granota blanca de cap a peus, guants i mascareta. Metges Sense Fronteres no ho ha volgut comentar. ‘Els vaixells han viatjat mot separats. No sabem si els han tingut a la cobertura durant tota la travessa’, han dit.

I, malgrat tot, felicitat i agraïments
Els voluntaris de la Creu Roja, que treballen en la recepció dels immigrants, deien: ‘Després de tant de temps abandonats i tancats, és sorprenent com somriuen i la felicitat que transmeten.’ Els metges de la Generalitat, que també hi participen, han dit: ‘Són una lliçó de dignitat, cortesia i civisme.’

Durant els desembarcaments, se n’han vist fent abraçades als voluntaris i a la tripulació. També s’han sentit aplaudiments i crits de joia. Una vehemència en la gestualitat poc habitual en un moll avesat a la indiferència dels turistes.

Un immigrant, fins i tot, s’ha ajupit per tocar a terra. Els seus ulls han resseguit les costes de Malta, Sicília, Sardenya i Còrsega, però com si fossin mons irreals. Finalment, després de més d’una setmana a la Mediterrània, ha recuperat la seguretat de la terra ferma.

Al moll ara brillen el blanc del Dattilo, el gris de l’Orione i el carabassa de l’Aquarius, el vaixell més petit de la flota. Sembla impossible que dies enrere encabís tots els migrants, tot sol i desemparat. Un autèntic viatge al cor de les tenebres, que diria Joseph Konrad.

La improvisació de la Moncloa
Una volta han desembarcat, els immigrants han rebut dues notificacions: un permís d’estada a l’estat espanyol i un fulletó amb informació per a demanar protecció internacional. Tanmateix, no sembla que el govern espanyol vulgui garantir-la, aquesta protecció. El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ja va explicar ahir que s’aplicaria la llei d’estrangeria i no es farien distincions entre l’Aquarius i les barques que arriben a Andalusia.

El ministre també va assegurar que donarien un permís d’estada a tothom per raons humanitàries. En primera instància havia de ser de tres mesos, ahir es va retallar a trenta dies i finalment serà de quaranta-cinc. Tanmateix, aquesta lleugera pròrroga no impedirà que una part dels immigrants acabin en un CIE quan el permís hagi expirat.

L’inspector en cap de la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres, Bernando Alonso, ha assegurat que en el registre de dades dels immigrants es mira ‘si n’hi ha cap que tingui ordre d’expulsió’. Si és el cas, l’afectat serà internat en un CIE i en acabat serà deportat. Tanmateix, Alonso ha dit que no tenia constància de cap cas.

El malson marítim s’ha acabat, ara comença el burocràtic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor